Onsdag 19 februari 2020

Konsten att välja EU-vänner

Europavalet i maj kommer bli ett viktigt ideologiskt val. I fokus är hur en öppen och levande demokrati kan hävdas i framtiden.

I veckan presenterades en första europeisk prognos inför EU-valet. Den baseras visserligen till stor del på hur väljare skulle rösta i nationella val. Erfarenheten från tidigare val visar att väljare ofta röstar annorlunda i EU-val.

Undersökningen pekar på framgångar för extremhögern i flera stora länder. Den nationalistiska EU-gruppen ENF förväntas växa i parlamentet. Detta förklaras med ett kraftigt ökat antal mandat till italienska högerpopulistiska regeringspartiet Lega. Även franska Le Pens Nationell samling väntas öka sina mandat och i Tyskland ökar det högerextrema AFD.

Detta följer en global våg med nationalistiska högerpartier som använder populism, och förment folklighet, som taktik för att samla politiskt stöd för att montera ner demokratin.

Valet av Donald Trump som USA:s president har öppnat dammluckorna för en våg av nationalistisk egoism, där grundläggande mänskliga demokratiska värden ifrågasätts, där minoriteter förföljs, media och journalister angrips och där rättsstaten luckras upp.

Det är ingen tillfällighet att Trump bäst trivs ihop med envåldshärskare. När det gäller relationer med, traditionellt allierade, demokratiska västländer är hans attityd istället tydligt frostig och direkt negativ.

Demokratin är under attack i flera av EU:s medlemsstater. De mest flagranta exemplen är Polen och Ungern. Men detsamma sker i flera andra östeuropeiska stater. Liksom i Österrike och Italien, där populistiska, främlingsfientliga och nationalistiska partier skaffat sig betydande maktpositioner.

I Europaparlamentet ingår Sverigedemokraterna i samma partigrupp (ECR) som det regeringsbärande partiet i Polen, ”Lag och rättvisa”. Det är därför inte särskilt märkligt att sverigedemokrater återkommande lyfter fram utvecklingen i Polen och Ungern, som efterföljansvärda politiska exempel.

I Ungern styr Victor Orban sitt land med järnhand. Mänskliga rättigheter sätts på undantag och Orban uttalar öppet förakt för den västliga demokratin. Hans ideal ligger österut, hos enväldiga politiker som Rysslands Putin och Kinas Xi Jinping.

Victor Orbans parti heter Fidesz. I Europaparlamentet ingår Fidesz i gruppen EPP. Det är samma grupp som svenska moderater och kristdemokrater anslutit sig till.

Att Sverigedemokraterna väljer att samarbeta med polska regeringspartiet är inte förvånande. Men att EPP, med svenska M och KD, fortsätter samarbeta med ungerska Fidesz är direkt stötande.

Europa behöver parlamentariker som aktivt motarbetar antidemokratiska krafter. I nuläget främst gentemot regeringspolitiken i Polen och Ungern.

Tyvärr har berörda svenska partier under de gångna åren varit påfallande tysta om sin relation med dessa destruktiva krafter. I allmänna ordalag kritiseras visserligen kollegorna i Ungern och Polen Men samarbetet i parlamentet har ändå fortsatt.

Inför EU-valet krävs tydlighet av svenska kandidater om hur deras relation kommer bli i Europaparlamentet med regimföreträdare från Ungern och Polen.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Per G. redovisar en mörk bild av situationen i EU och USA. Det värsta är att Per G. har helt rätt! Demokratin står inte särskilt högt i kurs i många av EU:s länder och även en stabil demokrati som Tyskland vacklar. Har inte EU varit lite för ivriga att få med de gamla östländerna? Kraven på stabil demokrati och rättssäkerhet får inte slätas över! Sedan är det inte bara i EU som kampen mot högerextremismen ska föras. I Sverige fick vi en regering där de samverkande partierna betonade vikten att motarbeta Sd. Hur gör man sedan? Svar: Men för en ekonomisk politik som ökar klyftorna i samhället. Just den politik som gynnar Sd. Per G. har rätt, men kampen mot nationalism, och antidemokratisk ideologi måste föras även på hemmaplan.