Måndag 21 september 2020

Ledare vid pandemi?

Det är vid kris som ledare sätts på prov. Det är då det avgörs, vem som är ”vuxen i rummet”.

Det gäller lokalt ledarskap. Det gäller nationellt och globalt.

USA:s Donald Trump uppvisar åter en total brist på omdöme och trovärdighet. Trump är ju ”husgud” för alla nationalistiska högerpopulister världen över. Därför är hans agerande principiellt intressant.

Först raljerade Trump över de som tog sjukdomen på allvar. I hans twitterflöde, beskrev han sjukdomen som en alldaglig höstsnuva eller influensa. Trots att dödligheten är skyhögt högre.

Trumps nästa steg är typiskt för alla populister i alla tider; skyll på någon annan. Vid historiska farsoter och epidemier har svaga och inkompetenta ledare pekat ut fiender och minoritetsgrupper som skyldiga till allt elände.

Först beskrev Trump smittan som ”fake-news”. Massmedias beskrivningar var bara exempel på lögnaktigt fabulerande av ondsinta redaktörer. Sedan bytte Trump strategi; då var det plötsligt det förhatliga demokratiska partiets fel.

Det hann inte gå mer än någon dag, innan presidenten tvingades inse att han åter haft totalt fel om allting. Då inträder Trumps nästa linje; det är européernas fel! Det är Europa som är orsaken till USA:s tillkortakommanden.

Man bävar för vilka inhemska grupper USA:s president kommer peka ut, vid nästa argumentationslinje. Trumps brist på ledarskap är monumental och pinsam för det amerikanska folket.

Det är lätt att hålla med Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens ord visavi Trump; Trump ska bara göra en enda sak; hålla tyst och framför allt hålla tyst om det han inte begriper.

För med den pandemi, vi nu är mitt uppe i, så prövas framför allt våra sjukvårdssystem.

Alla resurser som är tillgängliga måste prioriteras för de allvarligast drabbade, det vill säga riskgrupperna. Det innebär att en vanlig frisk medel-svensson inte alltid kan kräva sjukvårdens totala uppmärksamhet, utan måste hantera sin influensa hemmavid, utifrån de rekommendationer som myndigheterna gett.

Även i Sverige finns tendenser att försöka göra politik av denna tragiska utveckling. Inte oväntat har Sverigedemokraternas partiledare anträtt denna stig.  I sociala medier sprids försåtliga inlägg, i syfte att misskreditera regeringen.

Men faktum är att regeringen inte varit senfärdig. Redan 1 februari beslöt regeringen, på förslag av Folkhälsomyndigheten, att codvid-19 och coronaviruset är samhällsfarligt. Därmed inträdde smittskyddslagens bestämmelser om allmän- och samhällsfarlig smittspridning. Myndigheterna har därefter haft ansvaret att agera utifrån det. Tills nya beslut erfordras. Vilka också tagits.

Vad gäller den nationalistiske högerpopulisten Trump blir nog hans svåraste nöt att knäcka hur USA:s sjukvårdssystem ska klara av att hantera pandemin.

Utan ett allmänt sjukförsäkringssystem och med 50 miljoner (!) utanför sjukvården är frågan om USA:s marknadskrafter verkligen klarar detta ”bäst” av alla.

Dessutom har Trumps egen ledarstil förvärrat krisen och försenat en tidig hantering av pandemin i USA.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.