Lördag 18 januari 2020

Luftslott på Billingen

Det finns allt för många exempel på misslyckade kommunala turistsatsningar.

Ett av de mest näraliggande är Götene kommuns satsning på ”Medeltidens värld”, vilket med facit i hand kostade kommunens skattebetalare över 100 miljoner kronor.

Nu är det i Skövde som skattemiljonerna rullar iväg.

Det är mycket anmärkningsvärt att Skövde kommun inte gått i mål med sin upphaussade turistsatsning tillsammans Hotell Billingehus norska ägare.

Det började med att den yttersta kommunledningen hösten 2015 blixtinkallades till ett mycket hemligt extrainsatt möte med hotellägarna.

Hotellbolaget ställde ett ultimatum till de chockade kommunpolitikerna; lova oss storinvesteringar vid hotellet på Billingen, så lovar vi att inte göra om hela hotellet till en flyktingmottagning.

I vilket annat sammanhang som helst skulle detta rätt och slätt kallas för ren utpressning.

Hotellägarnas trovärdiga ansikte utåt var en lokal företagare – som till och med presenterades som en framtida hotellägare. Med denne lokale konsult i spetsen avkrävdes kommunen att inte bara investera flera hundra miljoner kronor kring friluftsområdet. Därtill övertygades kommunen om att köpa såväl Blå hallen, som Billingebadet och pulkaområdet för hela 45 miljoner kronor.

Utöver ”löftet” att inte göra om det anrika hotellet till en asylmottagning lovade de norska hotellägarna att göra en gigantisk satsning på hotellet på 200 miljoner kronor.

Hela hotellet skulle göras toppmodernt, hundra nya rum skulle skapas och en stor kongresshall för 1200 personer skulle byggas. Skisser spreds om hur ett nytt höghus majestätiskt skulle resa sig över staden, på Billingens topp.

Kritikerna var många. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet trodde inte alls på dessa löften. Även från lokala företagare och medborgare restes frågetecken; Behöver Skövde en stor arena till, utöver relativt nya Arena Skövde? Är inte detta att gynna ett privat bolag? De 300 miljoner som satsas av skattepengar är väldigt mycket pengar – satsas de rätt? Är en skidresort en realistisk framtid för sydliga Skövde?

Nu tycks belackarna få rätt.

First Hotel menar inte allvar med sina åtaganden. Det var ett luftslott som man presenterade för Billingen.

Det är lätt att vara efterklok. Men bilden ger vid handen att det helt enkelt åter handlade om smarta affärsintressen som grep chansen. Och utnyttjade den ansträngda situation som flyktingvågen 2015 innebar för kommunerna.

Nu återstår att se hur många ”säkerhetslinor” som kommunen byggt in i sitt avtal med hotellägarna. Hur mycket av de resurser som satsats, går att rädda hem för skattebetalarna?

Självklart kommer kommunledningen två sina händer. Och lika självklart kommer satsningarna nu beskrivas som kloka investeringar för framtiden – oavsett hotell Billingehus avtalsbrott.

Kanske kommer satsningarna till och med presenteras som en medveten strategisk insats för att förvandla Skövde till ett ledande besöksmål inom svensk vintersport och skidåkning.

Men faktum kvarstår.

Hela Billingehusaffären har blivit en mycket dyrköpt affär för kommun och skattebetalare.

 

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.