Tisdag 3 oktober 2023

Med siktet mot framtiden!

Skaraborgsbygden får den 1 juni nya ägare. NWT Media AB kan nu addera ytterligare en omtyckt tidning till koncernens övriga dagstidningar i Skaraborg. För Skaraborgsbygden innebär det att tidningen kan stärka sin position för att möta morgondagens krav på en modern tidning.

Allt sedan 1955 har Skaraborgsbygden kommit ut varje vecka, många prenumeranter beskriver tidningen som en trogen vän som återkommer vecka efter vecka. Ett minst sagt gott betyg. Tidningen startades för att det saknades en tidning för hela Skaraborg och det fanns en uttalad önskan att bredda debatten i och om viktiga frågor i Skaraborg. Ledarsidan är sedan tidningen startade centerpartistisk. Genom att NWT Media AB med sitt starka engagemang för lokal journalistik och lokaltidningar förvärvar Skaraborgsbygden ges goda förutsättningar för tidningen att utvecklas som en stark regional nyhetsförmedlare.

Den i detta sammanhang lilla tidningen får del i den stora mediekoncernens skalfördelar, inte minst viktigt i den pågående digitaliseringen. Ledarsidan kommer efter ägarskiftet ha kvar sin politiska inriktning och det hänger på er läsare att debattsidorna även i fortsättningen kommer fyllas med intressanta inlägg.

Skaraborg är känt för att vara ett tidningstätt område med en stark lokal journalistik. Så ser det inte ut i alla delar av landet, allt fler kommuner saknar en lokal dagstidning som på plats kan följa och bevaka till exempel kommunpolitiken. Skaraborg får tjäna som ett föredöme när det gäller allmänhetens tillgång till dagstidningar och pressfrihet. På onsdagen den 3 maj uppmärksammas pressfrihetens dag i världen. Pressfrihetens dag instiftades av FNs generalförsamling för 30 år sedan.

En fri press är en av grundpelarna i en fungerande demokratisk stat. Varje år tas ett pressfrihetsindex fram, de nordiska länderna Norge, Danmark och Sverige brukar ligga i topp. Medan pressfriheten i många av väldens länder backar, även om några få undantag finns. Tänk dig en situation där en fri press inte längre får eller kan existera, där journalister tystas under hot om repressalier eller fängslas med långa straffpåföljder. Så ser verkligheten ut i Ryssland och Vitryssland.

Reportrar utan gränser konstaterar inför årets pressfrihetsindex att aldrig tidigare har situationen för pressfriheten klassats som så alvarlig i så många länder som 2023.  När 2022 års pressfrihetsindex redovisades stack Sverige ut på en punkt och det gäller säkerheten för journalister, plats 32 av 180 undersökta länder. En siffra som bör tas på största allvar och fungera som en väckarklocka hos svenska politiker och myndigheter.

Att NWT Media AB och Tidningen Skaraborgsbygden ekonomisk förening kom att underteckna överlåtelseavtalet på pressfrihetens dag den 3 maj handlade mer om en synkning av fulla kalendrar än en symbolhandling i pressfrihetens tecken. Ett bättre datum för undertecknande kunde det dock inte blivit, den 3 maj handlar ytterst om att försvara demokratin genom, en fri och oberoende media i Skaraborg och Sverige.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.