Torsdag 30 mars 2023

Moderat veteran läxar upp sin regering

Mikael Odenberg är Moderat veteran med tung meritlista som statsråd, riksdagsledamot och generaldirektör på svenska kraftnät. I ett inlägg på sociala medier den 1 mars riktade han skarp kritik mot hur regeringsföreträdare felaktigt använder begreppet planerbar elproduktion om kärnkraft.

Det är inte första gången som Mikael Odenberg tar bladet ifrån munnen och riktar befogad kritik mot sina egna partikamrater.  Många av oss minns när han avgick som alliansregeringens första försvarsminister efter endast ett år på posten i september 2007. ”Jag vill kunna se mig själv i spegeln” sa han då och meddelade att han inte kunde stå bakom alliansregeringens nedskärningar på försvarsbudgeten.

I januari 2014 sa han i DI ” Försvarspolitiken måste utformas i ett säkerhetspolitiskt sammanhang inte i ett finanspolitiskt” apropå alliansregeringarnas försvarspolitik. Idag är vi många som önskat att Mikael Odenberg hade fått sin vilja igenom 2007, den kostsamma nedskärningen av försvaret under Alliansåren följs nu av en mångdubbelt dyrare upprustning i ett mycket alvarligt säkerhetspolitiskt läge.

När Moderaterna lämnade energisamtalen 2020 var kritiken från Mikael Odenberg benhård och han menade att Moderaterna lämnat samtalen på osakliga och förvirrade grunder. Nu riktar han i ett inlägg på sociala medier den 1 mars hård kritik mot hur statsminister Ulf Kristersson och energiminister Ebba Busch beskriver elförsörjningen i Sverige som akut. Odenberg konstaterar att Kärnkraftverken Oskarshamn 3 och Ringhals 4 har ett kortare respektive längre oplanerat stopp. Att därför beskriva kärnkraft som planerbar produktion vilket regeringsföreträdarna gjort under lång tid är fel. Den ska kallas för väderoberoende men inte planerbar skriver Odenberg.

Dessutom konstaterar Odenberg i inlägget att det svenska elsystemet är ganska robust, även om elmarknaden är i olag. Effektsituationen har klarats alldeles utmärkt. Mikael Odenberg skriver vidare i inlägget att när statsministern och energiministern haft presskonferens om ett svårt, akut elförsörjningsläge har detta inte varit särskilt sant.

Den 3 mars publicerades också siffror som visar att Sverige hade de lägsta spotpriserna på el inom EU länderna under 2022. Pär Holmberg docent på Institutet för näringslivsforskning kommenterade siffrorna till SVT och konstaterade att talet om nedmonterat elsystem är ganska överdrivet. Mikael Odenbergs inlägg och sifforna om lägsta elpriset i EU visar att de som nu planerar för stora investeringar i ny effektproduktion utifrån vad statsministern och energiministern säger inte kan lita på dem.

Investeringar i ny dyr kärnkraft kommer inte leda till lägre energipriser, tvärtom det kommer leda till att de höga priser vi haft på den svenska elen under 2022 kommer permanentas under flera decennier framåt.  Det är dags att de stora mediehusen på allvar börjar granska vad som sägs i debatten om effektbrist, elpriser, planerbar produktion och så vidare. Osanningar blir sanningar om de sägs för många gånger

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.