Fredag 14 augusti 2020

Nationen som subjekt

För den som vill studera hur ett land utvecklas i högernationalistisk riktning, kan åka till Ungern. Det styrande högernationalistiska Fidesz ser landets utveckling som en modell för hela Europa. En ”ungersk modell” kallar de sin nationalistiska samhällsomvandling

Inte för inte, så söker sig flera sverigedemokrater till Ungern. Före detta SD-toppen Erik Almqvist flyttade till landet efter ”järnrörsskandalen” 2013. Så gjorde också f.d.  riksdagsledamoten Kent Ekeroth som då I Svenska Dagbladet konstaterade demokratin i Ungern är bättre än i Sverige. Han tycker att vi bör lära av Ungern; ” …de värderar högt sin egen kultur och grunden den europeiska civilisationen vilar på”.

I Ungern pågår ett sofistikerat sätt att strypa en fri och obunden press. Mänskliga rättigheter åsidosätts och diskriminering av minoriteter sätts i system. Universitet och lärosäten styrs upp av den politiska makten. Inom kort kan Ungern bli det första EU-land där staten jagar ut ett universitet ur sitt land.

Ungern är EU:s mest korrupta stat, efter Grekland, och uppvisar en negativ utveckling när det gäller ”pressfrihet”. Detta sker genom att Fidesz-knutna oligarker köpt upp 80 procent av Ungerns media och styr dessa enligt regimens vilja. Formellt finns pressfrihet – men inte i realiteten.

Vid en träff på regeringskansliet i Budapest förklarade en ledande Fidesz-företrädare, för mig och andra journalister, att Ungerns styrka är sin ”majoritetsdemokrati”. Fidesz bestämmer, var konklusionen. Sverige är en svagare demokrati, hävdade denne, och pekade förklenande på ”kompromisser” och politiska ”koalitioner”. Ungern är ingen ”liberal” demokrati utan är ”illiberal” har partiledare Viktor Orban flera gånger sagt.

Men Fidesz har inte egen majoritet. Makten säkras med lagar som gynnar partiet. Sedan 2010 har grundlagen (!) ändrats ett tiotal gånger. Allt i syfte att stärka det egna partiets ställning och grundlagsfästa sina egna politiska målsättningar. Partiledaren Orban nedlåter sig inte ens att debattera med andra partiledare.

Den ideologiska grunden är enkel. Medan vi i Sverige, och andra liberala och socialdemokratiska stater, utgår från att individens fri- och rättigheter är det centrala, så är det inte alls så i Ungern.

I Ungern är ”nationen” subjekt för politiken. Individen är underordnad, därför att ”nationen” representerar ett högre moraliskt värde. Nationen likställs med dess majoritet. Politiker som står för detta gör därmed naturligt anspråk på landets ledarskap. Grundat på denna moraliska rätt.

Därmed blir demokratiska val mest ett sätt att bekräfta majoriteten för de som representerar ”nationen” – allt annat vore ett misstag. När dessa, rätta företrädare för nationen, sedan har makten, har de en legitimitet att styra som de önskar, på moraliska grunder. Och hänsyn till minoriteter kan läggas åt sidan.

Det otäcka är att när liknande nationalistiska krafter släpps lösa i land efter land, så vet vi av historien att det också, förr eller senare, leder till svåra konflikter mellan länder, i värsta fall krig.

Fidesz är fortfarande med i samma partigrupp (EPP) I Europaparlamentet som Sveriges moderater och kristdemokrater.

Det är beklämmande.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Har just läst boken ”Hotet mot demokratin, högerpopulismens återkomst i Europa och USA” av Martin Gelin och Erik Åsard. Deras skildring av dagens Ungern och Pollen verifierar helt Per G.:s iakttagelser. Skrämmande, vad händer inom EU om eländet inte hejdas? Vad kan EU göra? Det otrevliga svaret är: förmodligen ingenting? Det som skulle ta skruv är att dra in de stora ekonomiska bidragen från EU. Men det går tydligen inte, ett sådant beslut kräver konsensus och berörda länder håller ihop och omöjliggör full enighet. Kan fröet till EU:s undergång ligga i dess egna regelverk? Vad händer när fler länder följer Polen och Ungern? Det heter ju ”Säg mig vem du umgås med och jag kan säga dig vem du är”! M och Kd bör snarast söka annat sällskap i Bryssel!