Fredag 20 september 2019

Staten och småorter

När Arbetsförmedlingen i januari gick ut med chockbeskedet att varsla 4500 medarbetare om uppsägning, så var motivet den statsbudget som moderater och kristdemokrater i december klubbat igenom riksdagen, tillsammans med sverigedemokraterna.

Därmed försvann 4,5 miljarder kronor för Arbetsförmedlingen. Dessutom 800 miljoner kronor på myndighetens förvaltningsbudget. Som en följd av det får var tredje anställd på Arbetsförmedlingen gå. Förklaringen är enkel, pengarna är borta! De har gått till nytt jobbskatteavdrag och skattesänkningar.

Det är ansvarslöst att slakta arbetsförmedlingen röt då socialdemokraternas distriktsordförande i Skaraborg Patrik Björck och konstaterade att M och KD vill att matchningen av de inskrivna helt ska tas över av privata aktörer.”

För ett par veckor kom nästa dråpslag från Arbetsförmedlingen. Nu ska myndighetens digitalisering fullföljas och 130 av 242 kontor ska läggas ner. Främst i landsbygdskommuner och medelstora städer.

Istället ska satsning ske på call-center för att hantera sökande, via telefon, video och datorer. En sådan kundtjänst öppnade i år i Skara. Den första i västsverige. Ytterligare kundtjänst lär vara på gång för Göteborg.

Arbetsförmedlingens motiv för dessa mycket drastiska förslag är nu -utöver den hårt ansträngda budgeten- att Januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna,  säger att myndigheten ska förändras.

Men Arbetsförmedlingens ledning har länge haft dessa planer. I början av 2015 hade myndigheten inte 242 kontor, utan 330. Då meddelade myndigheten att 100 kontor skulle läggas ner till förmån för e-tjänster och digitala lösningar. En utgångspunkt för den förändringen var att myndigheten skulle ha närvaro inom en timmes restid från nedlagda kontor. På fyra år har myndigheten därmed kapat bort 200 kontor – eller är på väg att göra detta, bör tilläggas.

Inte undra på att ansvarigt statsråd Ylva Johansson är mörk i synen när hon kommenterar detta. Utåt sett har regeringen fortsatt förtroende för ansvarig generaldirektör Mikael Sjöberg. Men inte länge till. De samverkande partierna Centerpartiet och Liberalerna har redan krävt hans avgång.

Samma centraliseringsiver känns igen inom annan statlig verksamhet. I Skaraborg har vi mött den när det gäller såväl Polisen som åklagarämbeten och domstolar. Desamma gäller försäkringskassor och Migrationsverkets representation.

Nu är vi där igen. Det verkar vara en ofrånkomlig naturkraft att statlig verksamhet alltid ska centraliseras och koncentreras till allt färre och större orter. Längre och längre bort från de medborgare de är också är satta att tjäna.

Detta sker när vi samtidigt noterar att den nyligen avslutade socialdemokratiska partikongressen vill prioritera landsbygd och mindre orter. Och att Hela Sverige ska leva det förfäktar även Centerpartiet och Miljöpartiet i. Det står också inskrivet i Januariavtalet.

Hur säkerställer regeringspartierna att statlig verksamhet är närvarande i hela landet – även i Skaraborgs mindre kommuner? En första indikation måste komma i den vårbudget som regeringen inom kort lägger.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.