Lördag 28 januari 2023

Stora skor att fylla

Om två veckor väljer Centerpartiet ny partiledare. En vecka har gått sedan valberedningen presenterade den för breda allmänheten okände riksdagsledamoten Muharrem Demirok från Linköping att efterträda Annie Lööf.

På onsdagen gjorde Annie Lööf sin sista partiledardebatt i riksdagen. Under sina mer än 11 år som partiledare är hon den mest erfarna bland de nuvarande. Varje partiledare formar sitt lag och sätter sin agenda, ibland genom att äga agendan eller så påverkas den genom att omvärlden förändras. När Annie Lööf tog över stafettpinnen efter Maud Olofsson hösten 2011 var det ett parti som hade tappat i riksdagsvalet året innan och säkrat riksdagsspärren genom stödröster. Efter valet 2010 ledde Annie Lööf (då Johansson) partiets eftervalsanalys och det var tydligt att Centerpartiet behövde förnya sig och det politiska innehållet för att vara relevanta för väljarna. Eftervalsanalysen ledde fram till att Annie Lööf rivstartade med att tillsätta en programgrupp för ett nytt idépolitiskt program. När det första förslaget presenterades innehöll det några alldeles för kontroversiella liberala förslag som tvingade Annie Lööf att avbryta sin bröllopsresa för att lugna stämningarna i partiet och ta ett omtag. Men inget ont utan att det har något gott med sig.

Förslaget ledde till att medlemmar som inte varit på partimöten under flera år engagerade sig och nya medlemmar strömmade till för att diskutera Centerpartiets själ och ideologiska kompass i sann folkbildningstradition. När partistämman antog det nya idéprogrammet, rensat från vissa ursprungliga förslag, manifesterades en djupt förankrad enighet i det hundraåriga folkrörelsepartiet. Programmet innebar en tydligare liberal kompass med utgångspunkt från allas lika värde och rättigheter med en grön liberal företagsam politik för hela landet. Centerpartiet hade vänt ut och in på sig, ställt frågorna varje parti måste ställa sig med jämna mellanrum, vilket är uppdraget, vad är partiets själ?

Sedan Annie Lööf blev partiledare har kartan ritats om i den svenska politiken. När Alliansen bildades 2004 var det fullkomligt osannolikt att ett nationalistiskt socialkonservativt parti bildat av personer med bruna rötter skulle ta plats i riksdagen. Att tre av de forna allianspartierna 2022 skulle anpassa sig och utgöra sitt regeringsunderlag på Sverigedemokraternas politik fanns inte skrivet i stjärnorna när Annie Lööf blev partiledare. Annie Lööf har mer än någon annan politiker synat Sverigedemokraterna och stått upp för de liberala borgerliga värdena, det har haft ett högt pris för framför allt Annie Lööf själv.

När Muharrem Demirok med stor sannolikhet väljs till ny partiledare på extrastämman den 2 februari är det stora skor att fylla. Det är knappast någon större kursändring att vänta när Muharrrem Demirok tar över stafettpinnen från Annie Lööf. Han har en lång erfarenhet bakom sig som framträdande kommunpolitiker och kommunalråd i Linköping vilket kommer vara nog så viktigt när Centerpartiet behöver ta omtag i många kommuner efter ett historiskt dåligt kommunval 2022.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.