Onsdag 15 augusti 2018

Uppror för vedspisar och kaminer

Det finns en potentiell valfråga som ligger och lurar i vassen. Det handlar om alla gamla vedspisar och kaminer som finns i hus och stugor runt om i landet.

Statliga Boverket kommer från juli 2018 tillämpa nya regler vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved. Syftet är att minska utsläppen. De nya reglerna är helt i enlighet med direktiv som verket fått från regeringen och från det ansvariga statsrådet miljöpartisten Peter Eriksson.

Bakgrunden är att utsläpp från vedeldningen i Sverige beräknas bidra till att cirka 1 000 personer om året dör i förtid, enligt Naturvårdsverket. För nyinstallation av vedspisar gäller därför i fortsättningens EU:s stränga miljökrav, vilket gör att den som bygger nytt måste välja en dyrare spis, för att klara miljökraven.

Men den infekterade frågan handlar inte om dessa nya spisar. För där är de allra flesta naturligtvis överens.

Frågan är istället vad som gäller för alla gamla vedspisar som redan finns. För konsekvensen av de nya reglerna blir, i ett slag, att alla dessa gamla vedspisar och kaminer, bli olagliga den dag de ska bytas ut, installeras om eller renoveras. Då gäller de nya reglerna.

Det finns hundratusentals av dessa i såväl ”slott som kojor”. Spisar som värmt upp hus och människor i hundratals år. I ett slag försvinner hela andrahandsmarknaden med dessa begagnade vedspisar och kakelugnar.

Det uppges att Boverket till och med hade en idé om skrotningspremier för gamla spisar, men att den delen av reformen förpassades till papperskorgen. Vilket säkert var synnerligen klokt ur partipolitisk synvinkel. För tänk tanken att Miljöpartiet, och regeringen, skulle anträda valrörelsen och ta en diskussion om återvinning och hushållning på just detta tema!

Men Miljöpartiet kan ändå räkna med att frågan kommer bita sig fast i valrörelsen.  Tidningen Fokus krönikör, och mångårige samhällsreporter, Erik Fichtelius spår i en krönika att denna fråga kan komma att växa till ett rejält problem för Miljöpartiet inför höstens val.

På Facebook har gruppen ”Vedspisupproret” redan samlat närmare 18 500 följare. Kraven som denna partipolitiskt obundna grupp reser är att gamla vedspisar även fortsättningsvis ska kunna brukas, installeras och återbrukas under sin fulla livslängd. Såväl i nybyggda som äldre byggnader. Dessutom vill gruppen ha ett tydligt nationellt skydd för historiska vedspisar och att äldre vedspisar generellt skall tillåtas utan enskild bedömning från kommunen. Däremot bejakar gruppen reglerna för nyproducerade vedspisar.

Den heta debatten tvingade nyligen Boverket att göra ett tillrättaläggande. Men det var egentligen inte något som lades tillrätta av det utspelet. Eftersom det enda Boverket sa, var det de tidigare sagt. Det vill säga att alla gamla vedspisar och kaminer måste omprövas vid renovering och ominstallation. Eller om de skulle flyttas till annan plats.

I detta fallet silar bostadsminister Peter Eriksson mygg och sväljer kameler.

Låt de gamla kaminerna och vedspisarna fortsätta sprida värme – oavsett om de då och då måste renoveras. Eller om någon vill återanvända dessa gamla klenoder i ett nytt hus. Det finns större miljöproblem att sätta tänderna i.

Varje valrörelse överraskas vi av att vissa frågor bara dyker upp och får stor betydelse.  I september kan det vara den valhänta hanteringen av gamla vedspisar och kaminer som avgör om Miljöpartiet till och med tippar ur riksdagen.

 

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • Petter Hallenheim

    Bra artikel förutom att ordet ”kakelugnar” genomgående skall bytas ut mot ”kaminer”, så blir det rätt!

  • Lasse Johansson

    Bra artikel förutom att ordet ”kakelugnar” genomgående skall bytas ut mot ”kaminer”, så blir det rätt!