Torsdag 28 september 2023

Utan ovänner, inga vänner

Ett år efter valet har Centerpartiet ännu inte funnit sig i sin nya roll. I slutet av september är det dags för ordinarie partistämma, ett viktigt och nödvändigt tillfälle för partiet att inta en vassare och tydligare positionering i ett fåtal frågor.

Valet 2022 blev en besvikelse för Centerpartiet som tappade stort på alla politiska nivåer. I det forna Bondeförbundets vagga, Skaraborg, gjorde partiet sitt sämsta val någonsin. Runt om i landet finns kommuner där Centerpartiet sedan decennier tillbaka haft ledande positioner men där partiet efter valet marginaliserats utan reellt inflytande. I Västra Götaland är det endast 3 av 49 kommuner som har en centerpartistisk kommunstyrelseordförande. Samtidigt är det väl värt att notera att i de tre storstadskommunerna, Stockholm, Göteborg och Malmö gjorde partiet, trots liten tillbakagång, starka val. Historiskt har väljarstödet varit svagt i dessa kommuner och i samtliga tre har det funnits mandatperioder då politisk representation saknats. I riksdagen är Centerpartiet tredje största oppositionsparti. Det gör det extremt svårt att slå igenom mediebruset, när media efterhör oppositionens röst vänder journalister sig oftast till det största oppositionspartiet. En ytterligare försvårande faktor är att när väljarna rankar riksdagens partier utifrån vem som är bästa parti i olika frågor nämns inte Centerpartiet. I stället hamnar partiet i bästa fall som nummer två på en fråga men oftast som nummer tre eller fyra.  Detta var också något som partiets eftervalsanalys pekade ut som ett stort problem.

I Centerpartiet finns en tradition av pragmatism och partiet har haft duktiga förhandlare som fått igenom mycket av partiets politik. Äran av uppgörelser har däremot ofta tagits av andra partier. I kommunpolitiken har centerpartistiska kommunpolitiker gjort sig kända för att vara bra realpolitiker som oftast satt kommunens bästa först. I de olika väljarbarometrarna har Centerpartiet runt 5 procent i stöd, ska partiet lyfta krävs en tydligare profilering i ett fåtal frågor som kan bli snackisar på arbetsplatser, föreningsmöten och vid köksbordet. Centerpartiet behöver överge linjen med mellanmjölks politik för den stora massan. Som tredje största oppositionsparti behövs ovänner, utan ovänner inga vänner. Utan ovänner i sakpolitiken är det svårt att slå igenom i debatten. Val vinns inte på gamla meriter, val vinns på vad ett parti vill göra och vad ett parti vill göra åt det som upptar diskussionen runt middagen i familjen eller vid fikabordet med arbetskamrater.

Muharrem Demirok har gjort bra ifrån sig i de partiledardebatter han under året medverkat i. Han skiljer ut sig mot övriga partiledare, genom att sätta in politiken i ett resonerande sammanhang. Många är innerligt trötta på partiledare som inte får prata till punkt, det höga tonläge och budande över varandra som varit rådande sedan länge och mer liknat en auktion i politik. En partiledare är viktig men kan inte göra allt, centerpartisterna i landet behöver nu lägga valet 2022 bakom sig, starta arbetet med lokal politikutveckling och visa revanschlusta.

(Publicerad i Skaraborgsbygden vecka 33)

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.