Fredag 29 maj 2020

Välkommet om bostäder

Det var klokt att bostadsminister Per Bolund (MP), i Ekots lördagsintervju, tydligt sa ifrån att investeringsstödet för hyresrätter kommer att återinföras i den vårbudget som regeringen lägger på riksdagens bord.

Bakgrunden är den statsbudget som klubbades i riksdagen av de tre högerpartierna. För att dessa partier skulle få ihop pengar till sina stora skattesänkningar, skars anslag ner till en lång rad verksamheter. Arbetsförmedlingen är ett exempel, där över 4 500 medarbetare omedelbart fick varslas. Jämställdhetsmyndigheten skulle läggas ner. Anslagen till folkbildningen skulle skäras ner. För att nämna några exempel.

För många bostadsbyggen runt om i Skaraborg var den budget, som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna enades om i riksdagen, en katastrof. 4,5 miljarder försvann i statsbudgeten. Skaraborgsbygden kunde i januari (nummer redovisa hur konsekvenserna direkt slog mot byggandet av i ett första skede 600 lägenheter i Skaraborg. Men därtill mot ytterligare 13 skaraborgska ansökningar, som då inte hade behandlats.

Ett exempel är Törebodabostäders bygge av 67 lägenheter vid Göta Kanal. Det säger sig självt att en investering på 150 miljoner kronor blir mycket osäker, när staten plötsligt rycker undan 25 miljoner kronor. Törebodas moderata kommunalråd Bengt Sjöberg bör nog skänka regeringen, Centerpartiet och Liberalerna en tacksamhetens tanke, när kommunen nu garanteras de utlovade pengarna. För hade hans eget partis politik på riksplan fått råda, då hade törebodaborna troligen inte sett någon byggstart i veckan.

Likadant är det i Skövde där Skövdebostäders ambition att bygga 132 studentlägenheter, med rimliga hyresnivåer för dessa studenter, fick bromsas upp när högerbudgeten blev känd i december. Nu meddelade i och för sig kommunalrådet Katarina Jonsson (M) att det inte skulle vara några problem att ändå fullfölja bygget, trots att över 42 miljoner kronor (av 163 miljoner) plötsligt försvann. Det är mycket möjligt att det skulle fungera; men prislappen för varje student som skulle bosätta sig i lägenheterna skulle bli betydligt dyrare. Men det är uppenbart inte prioriterat.

I Vara kommun konstaterade Vara Bostäder AB:s vd Jan-Erik Wallin att statsbidraget är helt avgörande för bolagets möjligheter att bygga de 16 lägenheter bolaget tänkt sig. Och utöver det projektet låg ytterligare minst fyra projekt i Vara kommun på länsstyrelsens bord för beslut om statsbidrag.

Eller ta exemplet AB Bostäder i Lidköping där spaden redan var i marken för bygge av 32 nya lägenheter vid Portvaktsvägen. Beskedet från bolaget var tydligt; visst går det att bygga vidare utan de 13 miljoner som frös inne. Men i slutändan blir det hyresgästerna som får betala högre hyror. Och det var just det som investeringsstödet ville komma åt; statsbidraget går bara till bostadsbolag som håller nere hyresnivåerna.

För bostadsbyggandet i Skaraborg är det välgörande att Januariavtalet mellan Socialdemokraterna,  Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet fullföljs. Det är bra att fler hyreslägenheter nu kan byggas runt om i Skaraborg.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.