Tisdag 3 oktober 2023

Var stolta över evenemangen, Skaraborg

Två stora event har gått av stapeln under helgen som varit i Skaraborg. Ett, som tyvärr går i graven nu, och efter vad jag hört, ett starkt avslut med sin åttonde festival, var Törebodafestivalen. Detta evenemang har lockat många besökare till orten Töreboda vart tredje år och varit en riktig folkfest. Festivalen har drivits med lokalt och mycket ideellt engagemang samt lockat stora artistnamn genom åren till orten och haft en varierade karta över olika artister som gästat festivalen. Totalt har cirka 20 000 besökare per dag besökt festivalen.

Även Power Big Meet har ägt rum i helgen som även den varit en stor folkfest. Efter uppehåll med en pandemi i åtanke, var det många som var glada över att träffas och titta, köra och prata om bilar och veteranbilskulturen. Power Big Meet brukar ha besökare från över 40 länder när det arrangerats under åren och för Lidköping innebar det premiär för att ha evenemanget 2017 då det flyttades från sin ursprungliga plats Västerås. Än idag går historierna om varför och hur det kommer sig att träffen flyttades dit, men det låter jag läsaren få sig sin egen uppfattning om.

Hur som haver så är det två helt olika happenings i Skaraborg som många från orten engagerar sig i och är väldigt omtyckta. Dock så kan det vara olika och tudelade meningar kring hur det påverkar orten under tiden evenemanget äger rum. Många boende tycker att det stör för mycket, nedskräpning och brott äger rum under dagarna och att det påverkar levnadsstandarden på ett betydande sätt. Självklart ska det inte vara okej med att bryta mot lagen, men det har varit en hel del negativ publicitet, särskilt kring Power Big Meet om hur stökigt det kan vara, redan innan träffen har ens ägt rum.

För mig som gärna deltar under bilevenemang så har det alltid varit träffar som sträcker sig generationsöverskridande, med olika typer av stilar inom kulturen med gemensamma intressen. Men också alla som står i publiken, barn och äldre som tittar efterlängtat efter alla gamla bilar och fnissar lite extra när man vinkar från bilen, samt alla andra som sitter och njuter på en filt, vid en uteservering eller längs med gatan. Under lördagen lockade det ut cirka 10 000 människor att titta på cruisingen. En del medier har varit duktiga på att rapportera mera om hur båda ”festivalerna” har varit, men långt ifrån alla har gett den ljusa sidan.

Att låta stora evenemang ha sin plats i Skaraborg är superviktigt, dels för att ett kulturliv behöver mångfald för att spegla samhället och ge ett utbud som lockar fler till att skapa sig ett intresse. Sen att det också ger en bild av att Skaraborg är platsen till att arrangera detta. Att några eldsjälar skapar dessa platser har vi tagit för givet ett antal gånger under åren som går. Ett stort tack till alla dom. Utan er hade Skaraborg varit mycket fattigare kulturellt! Vi som invånare skulle behöva stötta upp mycket bättre än vad vi gör idag.

Och ett stort tack till polisen och andra samhällsviktiga tjänster som finns på plats under dessa evenemang. Ni gör ett toppenjobb.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.