Fredag 14 augusti 2020

Vara går i spetsen

Vara kommuns ambition att utveckla mötesplatser för kultur och bildning fortsätter imponera. De senaste veckorna har nya lokaler invigts vid Vara konserthus.

En av dessa lokaler är en ”Blackbox” för scenkonst, konserter och events. I samband med invigningen uttalade Vara Konserthus vd Staffan Becker att detta är ”ytterligare ett steg mot vår vision – att vara en unik scenkonstarena och mötesplats för kulturella upplevelser i landsbygd”.

När Vara konserthus invigdes 2003 var det ett epokgörande beslut i Skaraborg. Få offentliga investeringar i Skaraborg har ritat om den kulturella kartan, som denna satsning gjorde. Plötsligt dök en offensiv landsbygdskommun upp på den kulturpolitiska scenen och kaxigt utmanade etablerade kulturorter.

De som tidigare vant sig vid att resa till framför allt Skövde för att uppleva scenkonst, hittade plötsligt en ny spännande kulturnod. Och konserthuset tog omedelbart på sig ledartröjan genom ett bredare utbud; symfoniorkestrar, dans, teater, populär- och rockmusik, stand up och musikaler.

I Vara kunde publiken möta artister som de annars fick åka till storstäderna för att överhuvudtaget kunna se. Kulturströmmarna ändrades. Till Vara konserthus kom publik inte bara från Skaraborg, utan även från t.ex. Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Alingsås.

Det var framsynt av Varas kommunledning att se nya, innovativa möjligheter när kommunen skulle satsa på sitt Lagmansgymnasium. Istället för att enbart bygga en skolbyggnad, så skapade man lokaler som kunde användas för såväl skola som för ett brett kulturutbud.

Detta hade dock inte varit möjligt utan den nybildade Västra Götalandsregionen. Regionen bildades 1999 och i regionen var kulturområdet högt prioriterat. Och för att utveckla området behövde regionen offensiva kommuner som också ville satsa på kulturen. Vara kommun var en sådan kommun, liksom Borås, Göteborg och Mellerud, för att nämna några. Med dessa kommuner tecknades avsiktsförklaringar där parterna enades om gemensamma satsningar.

Det fanns kommuner som agerade betydligt mer defensivt. En sådan kommun var Skara, som tidigare varit Skaraborgs ledande kulturkommun. Trots att Skara var värdkommun för Västergötlands museum, Skara skolscen och Länsbiblioteket, så var dåvarande kommunlednings inriktning inte alls att utveckla dessa, snarare tvärtom. Skara missade fullständigt tåget.

Idag ser vi konsekvenserna. Vara är en av de kommuner där regionen satsar stora belopp på kultur. Kommunen har för länge sedan passerat Skara kommun vid en jämförelse.

Men det finns en fara, som Vara kommun måste se upp med:

Det avgörande för att långsiktigt befästa sin kulturposition är att lika offensivt utveckla den lokala kultur- och bildningsverksamheten. Den som sker genom studieförbund, bibliotek, amatörgrupper, föreningar samt enskilda konstutövare.

Klarar kommunen inte den ekvationen så riskerar Varas ”mötesplats för kultur och bildning” mest bli en finkulturell turistsatsning. Låt vara en framgångsrik sådan.

För en kreativ kulturverksamhet förutsätter ett myllrande kulturliv bland gräsrötterna. Och det kräver också en offensiv och frikostig satsning av kommunen.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.