Torsdag 9 juli 2020

Varför misstro Greta?

När 16-åriga Greta Thunberg i veckan mötte världens politiker var hennes budskap enkelt och tydligt: ”Jag begär inte att ni ska lyssna på mig, jag säger lyssna på forskarna”.

Det är kloka ord.

I augusti 2018 gick jag själv förbi Sveriges riksdag där Greta Thunberg just börjat sin skolstrejk för klimatet. Inte kunde någon då ana, vilken enorm folkrörelse som hon satte i rullning.

Nästa tillfälle jag upplevde detta, var utanför Westminster i London, en fredag i slutet av mars. Då marscherade tiotusentals ungdomar förbi parlamentet med krav riktade till vuxensamhället och politikerna att ta klimathoten på allvar. Liknande demonstrationer genomfördes runt om i världen.

För en vecka sedan arrangerades åter klimatdemonstrationer. Denna gång inför FN:s klimattoppmöte. Nyhetsbyrån Reuter rapporterar att protesterna troligen är den största globala klimataktionen någonsin! Över fyra miljoner människor rapporteras ha gått ut på gatorna runt om på jordklotet.

Jag upphör inte imponeras av denna fantastiska eldsjäl, som visar att enskilda människors engagemang spelar roll. Och som entusiasmerar andra till att agera och ställa krav. Och som fullständigt punkterar myten om att ungdomar inte skulle bry sig om samhällsfrågor.

Lika mycket som jag imponeras av denna globala folkliga rörelse, så förvånas jag av över den gränslösa misstro som riktas mot Greta Thunberg bland konservativa högerpopulister. Hur kommer det sig att högernationalistiska twitter- och facebookkonton hånar denna unga tjej?

Svaret är att de är rädda. De har inget intresse av en aktiv miljöpolitik. Deras agenda är en helt annan. Men plötsligt får denna sakfråga stort medialt utrymme.

De partier och de politiker som är passiva i miljö- och klimatpolitiken, skräms nu av det folkliga engagemang som Greta Thunberg, på mycket kort tid, väckt.

Därför smutskastas hon och beskylls för att springa andras ärenden. Jag får återkommande samtal från läsare som vill diskutera tidningens artiklar och ledare. Hos flera dyker då Greta Thunborg upp i förklenande ordalag. ”Miljömupp”, kallar de henne, och dessa tycks ha gemensam agenda; Greta Thunberg är regisserad av onda krafter i världen. ”Det är någon som styr henne”, påstår de. De tror sig veta, att bakom Greta finns en konspiration av liberaler, kommunister, trädkramare, USA-hatare och bakåtsträvare.

Men det som ligger bakom Greta Thornbergs engagemang är samma som föranleder FN:s klimattoppmöte och som ligger bakom tillkomsten av Parisavtalet.

Världen måste agera nu! Det finns ingen återvändo. Världens forskare visar samfällt att politikerna nu måste ta itu med accelererande klimatförändringar och rädda vår planet.

För det krävs förändringar i samhället.

Det är bra att regeringspartierna i Sverige tar detta på allra största allvar och är beredda att också ta på sig ledartröjan för en globalt hållbar utveckling.

Det är nödvändigt för våra barn och barnbarns livsmiljö.

Samtidigt inrymmer utmaningen också stora positiva möjligheter för såväl ekonomi som framtida jobb.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Att en del människor inte klarar av Greta T. är inte förvånande. Hon säger sanningen rätt i ansiktet på alla, oavsett vilken ställning de har på samhällsstegen.
    Araberna har ett gammalt ordspråk. Håll en snabb häst sadlad åt sanningssägaren! I Tyskland heter det: Den som säger sanningen bör ha ena foten i stigbygeln!