Tisdag 28 september 2021

Vem är den vuxne i rummet?

Moderatledaren Ulf Kristersson poängterar gärna att sakpolitiken ska komma först. Men trots att Moderaterna och Kristdemokraterna är för införande av marknadshyror i nyproduktion av hyresrätter så valde de att tillsammans med ytterkantspartierna avsätta regeringen Stefan Löfven och slänga in Sverige i en regeringskris. Allt på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror som tidigast nästa vår kunde kommit upp på riksdagens bord. Så var det med den Kristerssonska sakpolitiken först.

Januariavtalet mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna blev lösningen på den segdragna regeringsbildningen efter valet 2018. Januariavtalets 73 punkter innehåller mycket av liberal borgerlig politik som nu genomförts under Stefan Löfvens ledning, flera av punkterna lyckades aldrig Alliansregeringarna få upp på agendan, exempelvis modernisering av arbetsrätten. De senaste två veckornas politiska turbulens har inte förändrat partiernas mandatfördelning sedan valet 2018 och ska stabilitet för Sveriges bästa uppnås krävs förmåga att samarbeta över blockgränsen.

Centerpartiet är redo att samarbeta för en regering brett i den politiska mitten dvs. med forna Allianskollegorna M, KD, L samt S och Mp, men utesluter samarbete som kräver inflytande från ytterkantspartierna SD och V som båda är den liberala politikens motpoler. Moderaterna och KD utesluter regeringssamarbete med S, Mp och V. Socialdemokraterna utesluter samarbete med M, SD och KD. Apropå stängda dörrar så är Centerpartiet det parti som har flest dörrar öppna för samarbete med flest av riksdagens partier. Moderaterna och Socialdemokraterna behöver båda förändra sina positioner i synen på varandra i annat fall kommer låsningarna bestå för lång tid framåt. Vänsterpartiets armkrok med Sverigedemokraterna som ledde fram till regeringen Löfvens fall visar att Vänsterpartiet inte är en tillförlitlig samarbetspartner och Sverigedemokraternas kravlista kommer bli svettig för Ulf Kristersson om han ska ha Liberalerna med på samarbete.

Under tisdagen fick Ulf Kristersson talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna att bilda en ny regering, en trolig första statsministeromröstning planeras till måndag. Om han lyckas bli vald ska han dessutom hantera Sverigedemokraterna som helt saknar regeringserfarenhet och som enligt partiledaren Jimmy Åkesson kommer kräva inflytande i förhållande till sin storlek. Allt sedan Ulf Kristerssons installationstal som ny partiledare i Moderaterna återkommer han gärna till att det behövs fler ”Vuxna i rummet” vad han åsyftar är han dock svaret skyldig. Om han själv gör anspråk på att vara den vuxne i rummet är det dags att visa det genom att sträcka ut en hand för brett mittensamarbete över blockgränsen.

Centerpartiet presenterade för några dagar sedan en lösning med ett omförhandlat avtal inom ramen för de fyra januaripartierna. Förslaget som mottagits positivt av Socialdemokraterna innehåller krav på mer liberal borgerlig politik, där sakpolitiken går först. Nu är det upp till Liberalerna att välja, stödhjul till Sverigedemokraterna eller fortsatt samarbete i mitten och genomslag för mer liberal borgerlig politik.

 

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.