Lördag 20 juli 2019

Lita på Busch Thor?

I 31 år var Alf Svensson partiledare för Kristdemokraterna. På frågan om vad han anser om att allt fler ledande rikspolitiker är unga och många gånger saknar egen arbetslivserfarenhet, svarade han att livserfarenhet och många levnadsår är en tillgång i politiken. Även om Alf Svensson inte recenserade sin unga efterträdare Ebba Busch Thor, så träffar det osökt henne.

Ebba Busch Thors resa som KD-ledare har inte varit någon framgångssaga. I tre år har hon i rask takt vridit partiet högerut. Tanken var att ta över det politiska tomrum som skapats på den politiska högerkanten, när Moderaterna under Reinfeldt orienterat sig mot mitten.

Kristdemokraternas tidigare profil som ett mjukt, mänskligt, socialt orienterat mittenparti, eroderade snabbt bort. Och mången kristdemokrat kände sig mycket vilsna.

Inte blev det enklare för Busch Thor när även Sverigedemokraterna också såg chansen att bli ledande nationalistiskt konservativt parti. När sedan Moderaterna chockat rusade tillbaka till sin gamla position, var Thors ambitioner punkterade.

Busch Thor applåderade att Decemberöverenskommelsen revs upp av hennes partistämma. Detta trots att KD stått bakom denna breda uppgörelse för stabilitet i svensk politik. Istället kunde väljarna se segerrusiga unga kristdemokrater fira med dyrbar champagne, att Sverige kastades in i ny politisk osäkerhet. Ebba Busch Thor fullföljde följdriktigt med att också öppna dörren för kontakter med Sverigedemokraterna. Var det en sådan utveckling som grundarna av KD en gång tänkte sig?

Nu är dags för nytt fotbyte! Enligt Busch Thor bör Sverige bygga nya kärnkraftverk. Detta på tvärs mot den långsiktiga energiöverenskommelse som hennes eget parti nyss undertecknat med regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet. Den minnesgode kan erinra sig när folkomröstningen om kärnkraften en gång genomfördes. Då tågade Alf Svensson (KD) tillsammans med Thorbjörn Fälldin (C) i främsta ledet för kravet på snabb avveckling av all svensk kärnkraft.

Busch Thors utspel om nya kärnkraftverk kan möjligen ses i ljuset av att Sverigedemokraterna vill framställa sig som främsta tillskyndarna av kärnkraft. För Skaraborg är det värt att notera att både KD och SD ville stoppa förbudet att bryta uran i landet.

Det riktigt bekymmersamma, internt, är att utspelet inte var förankrat i hennes eget parti.

Hennes krav att förstatliga sjukvården är ett liknande exempel. I den frågan kampanjade hon med Ny demokratis tidigare partiledare för att centralisera sjukvården. KD:s regionpolitiker i Västra Götaland skruvade besvärat på sig.

Varför centralisera all sjukvård till en statlig kolossmyndighet i Stockholm? Det räcker att se hur staten koncentrerat arbetsförmedlingar, poliskontor, skatteverk och försäkringskassor till allt färre platser och med allt sämre service. Eller se hur det går i England där sjukvården förstatligats.

När till och med de egna KD-politikerna förvirras över sin ledares ombytliga utspel, så blir Ebba Busch Thor ett sänke för sitt parti. Och för alliansväljare är risken uppenbar att en röst på KD blir en ”bortkastad röst”.

Vad är egentligen heligt för Ebba Busch Thor?

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • Ratzz

    Ebba verkar ha betydligt bättre koll på vad som är nödvändigt för Sverige än herr redaktören Gustafsson

  • vastaspojken

    När Kd bildades som KDS, kristen demokratisk samling, betonades vikten av kristen moral och etik. Jag tyckte det verkade positivt! Så småningom insåg jag att deras kristna värderingar inte var samma som de jag hade fått med hemifrån. Idag har Kd helt övergett sin gamla målsättning och inget verkar vara heligt längre. Ex. är många. Sverige ska inte ratificera FN:s konvention mot kärnvapen, vi ska skaffa mer vapen, gå med i världens starkaste militära pakt Nato. Nu kommer hon med kärnkraft, Då behövs uran. Det logiska vore att Kd samtidigt kräver brytning av uran här. Vi ska väl inte förstöra andras miljö för att få el? Har man ”krist” i sitt namn då förpliktar det! Byt namn och/eller politik!