Måndag 22 april 2019

Verkligt nytt ledarskap

På söndag har svenska folket valt en ny riksdag. Därefter är det upp till partiledarna att förhandla fram en ny regering för landet.

Det kommer bli oerhört viktiga förhandlingar. Det värsta som Sverige kan utsättas för, är en ny period av osäkerhet och instabilitet.

Samtidigt inser alla att valresultatet knappast kommer innebära dramatiska förändringar jämfört med idag. Sverige kommer med största sannolikhet även kommande år styras av en svag minoritetsregering. Såvida inte allianspartierna efter valdagen räknar in Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget. Det scenariot är måhända en önskedröm för många moderata och kristdemokratiska väljare. Men det vore en mardröm för resten av det politiska Sverige. Och det skulle pulvrisera Centerpartiets och Liberalernas trovärdighet för lång tid framöver.

Under valrörelsen har dessa mittenpartier krampaktigt bitit sig fast vid alliansen som fortsatt framtidsprojekt. Trots att alliansen redan i praktiken fallit sönder i sina beståndsdelar. En viktig orsak  är högervridningen i det moderata partiet och hos kristdemokraterna.

I sig är de båda partiernas positionsförflyttning högerut inte så konstig. Kanske till och med naturlig. Men det bekräftar att blockpolitiken, som vi hittills känt den, är passerad.

Morgondagens grupperingar handlar om ett högerblock, på cirka 40 procent med M, KD och SD. Ett vänsterblock på cirka 35 procent med S och V. Därtill ett mittenblock baserat på liberala och gröna partier; C, MP och L.

På hela taget ganska likt många EU-länder och Europaparlamentet. Tiden är förbi där ett dominerande stort socialdemokratiskt parti kunde diktera villkoren för politiken. Det nya är att vi idag har ett starkt högerblock som (om de vill) kan inta samma dominerande position. Precis som skett i exempelvis Danmark.

Varför inte C och L frigjort sig från denna koppling före valet är obegripligt. Inom centerrörelsen hör man ibland argumentet att alliansbygget är strategiskt viktigt – helt enkelt för att undvika att M rusar in i SD:s famn och cementerar detta nya högerblock.

I veckan uttalade sig Västsvenska Handelskammaren om näringslivets oro för den politiska situationen efter valet. Regionchefen i Skaraborg varnade för ett ”osäkert läge med svaga majoriteter som får problem att fatta avgörande beslut, vilket skapar osäkerhet för näringslivet”. I sak har han rätt.

Det finns en tydlig väg framåt för ett fortsatt öppet, globalt Sverige. Med en rättvist utvecklad välfärdspolitik, tillväxt och företagande. Samt en fortsatt offensiv klimat- och miljöpolitik. Dessutom med ett medmänskligt ansikte.

Den vägen bygger på att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer överens och formar ett stabilt regeringsunderlag.

Sverige behöver en sådan progressiv mittenallians.  Det bästa vore en regering med alla dessa fyra partier. En sådan regering skulle, om man utgår från dagsaktuella opinionssiffror, samla någonstans mellan 46 och 48 procent av riksdagen bakom sig.

Det är allvar nu!
Nu prövas vilka partiledare som står upp för ett verkligt, nytt, ledarskap för hela Sverige.

 

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.