Söndag 20 september 2020

Vi får luta oss mot Tegnell och Nolskog

Den långa och ovissa period vi genomlider just nu borde kallas ”Bit ihop” eller möjligen ”Härda ut”. Det är en period vi inte hade någon som helst möjlighet att förbereda oss för. Och som vi inte har minsta aning om när den slutar.

Vi är ju vana vid att få konkreta svar på våra frågor, eller hur? Nu ställer vi mängder av frågor och ser på dagliga presskonferenser i teve utan att få svar.

Vi behöver positiva besked och förhoppningar, men de dröjer!

Och vi biter ihop, härdar ut och väntar. Inte på ett vaccin, som nog dröjer minst ett år, utan på lättnader i ovissheten. Härliga, positiva signaler vill vi ha! Snart!

Under tiden får vi försöka luta oss mot Anders Tegnell på riksplanet och Peter Nolskog på lokalplanet.
Apropå vaccin. Länge har det signalerats om gratis vaccinering mot säsongsinfluensa för riskgrupperna. Nästa år, 2021, skulle det bli aktuellt. Plötsligt fanns uppgifter om att detta skulle bli alltför dyrt. Fattas bara, tänkte jag, när jag läste detta, mitt under den pågående pandemin. Nu lär den ”besparingen” förhoppningsvis inte bli av.
I nästa steg halkade tankarna lätt över till Västra Götalandsregionen i största allmänhet. Man är ju en ifrågasättande skaraborgare från födseln.

Började fundera på, att jag knappast noterat någon diskussion om att regionens möten eller dess politiker skulle vara för kostsamma. Att regionråden är väl arvoderade är ingen överdrift. Samtliga 15 har betydligt bättre betalt än riksdagsledamöterna. Någon debatt om detta har knappast förekommit.

Däremot har jag noterat, att man har funderat på att anordna regionfullmäktige på distans. Självklart beroende på det virus som i dessa dagar bestämmer precis allt.

Att samla 149 ledamöter i samma lokal går ju inte ihop med Folkhälsomyndighetens viktiga regler. Och fullmäktigemötet i maj i Borås hölls tydligen med en kraftigt minskad skara politiker.

Tankarna löpte vidare och den naturliga frågan blev: Varför kan inte regionpolitikerna stanna hemma och delta i ett gemensamt nätmöte varje gång det är dags för fullmäktige?

Såvitt det är känt handlar det om sju möten per år. Dessa möten har blivit svindyra, eftersom det inte har gått att hålla dem i kommunhuset i Vänersborg. När de lokalerna drabbades av mögel började regionen arrangera mötena i betydligt dyrare lokaler. Uppgifter om att varje möte kostar runt en miljon kronor har cirkulerat.

Tydligen är det på gång att snart hålla mötena i Vänersborg igen. Men varför inte ta till sig den fantastiska tekniken och sammanträda på distans, åtminstone varannan gång? Och om det fungerar varje?

Tänk vad mycket tid som sparas! För att inte tala om bensin och pengar som kan användas till sjukvården och de vårdanställdas löner! Och utsläppen i naturen minskar!

De skaraborgare som inte gillar regionen blir lite vänligare inställda, dessutom. Bara en sån sak. Och visst borde regionpolitikerna kunna jobba hemifrån!

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.