Fredag 25 juni 2021

Viktig spelare i en grön omställning

Midsommar har passerat och bjöd på ett strålande väder runt omkring i Skaraborg. Även fast vi har covid-restriktionerna hängandes över oss, blev det nog också många småfiranden med närmaste familj där det kalasades på färskpotatis, sill, gräslök och gräddfil. Evert Taubes ”Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol” har säkerligen ekat emellan stugorna på sommarstället eller hemma på gräsmattan och ingen har en tanke på att det är nu vi går mot mörkare tider igen för stunden. För visst vet du hur dessa blommor ser ut eller vart dom växer? Eller?

Något som många svenskar håller kär är vår vackra natur och många har nu även i tider som dessa velat upptäcka den allt mer när hemmester är en ny term inför semesterperioden. Om jag tänker en vända till så kan jag inte låta bli att referera sommarblomster som en symbol ändå för något, i många fall omedvetet, politiskt.

Biologisk mångfald är grundbulten till hur vårt ekosystem håller ihop. Det är mycket vi inte vet än om dessa arter som lever i bland annat naturbetesmarker. Men det många glömmer av är också de kantzoner, lärkrutor, anläggning av dammar och våtmarker samt diken som rensas till gagn för att växt och djurlivet där ska kunna frodas och trivas, i samklang med att vi ska producera vår mat. Faktum är att vi kan inte producera några större mängder mat om vi inte har våra pollinerare och våtmarkerna bidrar till minskad övergödning.

Regeringen har ganska nyligen beslutat att dra ned på budgeten för landsbygdsprogrammet. Därav är bland annat budgeten för anläggning av våtmarkerna drabbat. Av de 55 miljonerna som går att söka under 2020, har man insett att pengarna inte kommer att räcka för alla ansökningarna som kommit in. Kvar står bönder som redan lagt ned tid, pengar och energi för att göra något hemmavid.

Den biologiska mångfalden och naturen har liksom aldrig brytt sig om hur regeringen beslutat om budgetar förut. Den behöver däremot engagemang ifrån oss människor i samhället, och de som står i frontlinjen är varken miljöorganisationer eller politiker för att bygga miljöerna. Det är de företagare som är verksamma på landsbygden och i det gröna näringslivet.

Skaraborgs kommuner är mellan 20-59% täckt av jordbruksmark till ytan och åkermarken i Västra Götalands län brukas av drygt 11 200 jordbruksföretag. Vi har en stor potential att verkligen vara en nyckelspelare i den gröna omställningen. Den gröna omställningen bör ha så mycket mer på sin agenda än klimat. Det hänger ihop att frågor såsom biologisk mångfald och övergödningsåtgärder är nödvändiga för en hållbar framtid. Så det är ju katastrof när vi inte kan förlita oss på exempelvis landsbygdsprogrammets viktighet för staten.

Jag tycker Rönnerdahl låter som en bonde förresten.

“Sällan får han rasta – han får slita för två. Hur han klarar skivan, kan ingen förstå, ingen utom tärnan i viken – hon som dök. Och ekorren och finken och vårens första gök.
Och blommorna, de blommor som redan slagit ut på ängen. Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol.”

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.