Söndag 19 augusti 2018

Viktigt vara ”toppkandidat”

För allt fler väljare är personval numer en självklarhet. Så var det inte före 1998. Då avgjordes kandidatvalen inom partierna.

Enda möjlighet för väljarna att påverka partiernas rangordning, var då att stryka en kandidat från listan, vilket i praktiken inte betydde något. Såvida inte partierna gick till val med flera listor och därmed olika kandidater.

Nu är det annorlunda. Genom att kryssa en kandidat så kan hen lyftas upp på listan. Om  fem procent av ett partis väljare kryssar samma kandidat så går denne upp i topp på listan – och passeras enbart av de som fått ännu fler kryss.

Och det behövs inte så många kryss. Valet 2014 passerade exempelvis moderata Cecilia Widegren partiets ”förstanamn” Sten Bergheden med sådana kryss. Centerpartisten Anders Flanking var inte långt borta från att kryssa sig förbi riksdagsledamoten Ulrika Carlsson. Där avgjordes valet av 165 kryss.

Skaraborg har idag tio riksdagsledamöter. Av dessa har hälften fått sitt mandat genom personkryss och är ”personvalda”.

De fem är: Cecilia Widegren (M) med 3402 kryss, Sten Bergheden (M) med 2038 kryss, Ulrika Carlsson (C) med 1604 kryss, Annika Eclund (KD) med 934 kryss samt Urban Ahlin (S) med 3453 kryss. Samtliga passerade spärren 5 procent i respektive parti.

Inför valet 2018 kommer denna möjlighet för väljarna att bli ännu viktigare. I flera av partierna i Skaraborg väntar intensiva personvalskampanjer mellan partiernas egna kandidater.

Så blir det hos Moderaterna där Cecilia Widegren flyttats ner till en tredje plats, som för innevarande mandatperiod inte är en ”säker” plats. Likadant är det hos Kristdemokraterna, där nuvarande ledamoten Annika Eclund måste säkra många personkryss för att inte bli fråntagen platsen av sin partiledare Ebba Busch Thor eller EU-politikern Lars Adaktusson, som båda finns på KD:s Skaraborgslista.

Även i Centerpartiet kan man förvänta sig personvalskampanjer av de fyra toppkandidaterna, med Ulrika Carlsson i spetsen. Tvåan i den interna medlemsomröstningen, Leif Walterum, placerades på en fjärde plats och han har i tidigare riksdagsval dragit många kryss.

Nyckelordet när partierna presenterar sina kandidater är ”Toppkandidater”. För med en sådan presentation förtydligar partierna vilka kandidater som partierna satsar sina gemensamma marknadsföringsresurser på. Lyckats man inte vara med i den gruppen lär det bli mycket tufft att finansiera kampanjer med annonser, affischer, flygblad och utskick av material.

I Skaraborg har Moderaterna sålunda presenterat tre toppkandidater, Centerpartiet fyra toppkandidater och Kristdemokraterna säkrat med en enda toppkandidat till riksdagsvalet.

Observera att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som idag också har riksdagsmandat i Skaraborg, ännu inte har presenterat sina kandidater.

Med personvalet kommer det 2018 bli en öppen historia om vilka som i slutändan verkligen tar riksdagsplatserna inom respektive parti.

Det kommer bli skaraborgarnas kryss som avgör de striderna.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.