Måndag 21 september 2020

Vuxen i rummet?

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor steg upp som en sol valet 2018.

Med tydlig högervridning lyckades hon attrahera konservativa väljare inom övriga högerpartier. Genom att välkomna samarbete med Sverigedemokraterna blev hon snabbt det konservativa blockets nya fix-stjärna.

I början av 2019 presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna sitt januariavtal. Med detta gavs Sverige en stabil regeringsmakt, givet ett mycket oklart och instabilt politiskt läge.

Den som mest högljutt protesterade mot detta, var just KD-ledaren. Hennes huvudkritik var att avtalet var ett hopkok av allehanda lösryckta partipolitiska intressen. Hon hävdade, med emfas, att trovärdig politiskt samarbete måste grundas på en gemensam samhällssyn och färdriktning.

Det är utifrån en sådan ideologisk positionering man måste förstå varför Kristdemokraterna förra året inledde samarbeten med högernationalistiska Sverigedemokraterna. Av samma skäl backar Busch Thor lydigt upp moderatledarens allehanda utspel. I grunden handlar det om en gemensam samhällssyn och färdriktning

Men samsynen sitter inte djupare än att samma konservativa block inte tvekar att aktivt involvera Vänsterpartiet. Detta enbart för att lägga krokben för regeringspolitiken och för att skapa så mycket oreda som det bara går.

För högerpartiernas huvudstrategi består av två delar; dels att försöka uppnå så mycket kaos som möjligt i riksdagen. Något som ett alltmer populistiskt vänsterparti villigt lånar ut sig till. För inom den nya vänstern tvekar man inte att kroka arm med högern, inklusive SD.

Den andra delen i högerpartiernas strategi är att underminera Stefan Löfvens ledarroll.

Vi har sett det förr. För borgerligheten är det ett återkommande tema att på det personliga planet göra grova nedsättande attacker på just socialdemokratiska ledare.

Så skedde med Tage Erlander, så skedde med Olof Palme. Så sker just nu med Stefan Löfven. Ett utstuderat bottennapp stod moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svanteson för, när hon i TV utmålade Löfven som landets sämsta statsminister i modern tid.

Struntprat. Det var Stefan Löfven som lyckades förhandla fram ett historiskt brett stöd för sin nya regering, tillsammans med Annie Lööf (C), Per Bolund och Isabella Lövin (MP) samt Jan Björklund (L). Moderatledaren Ulf Kristerssons eget försök att forma en funktionsduglig regering misslyckades kapitalt.

Ulf Kristersson hävdade dock envist att han var den ende som är ”vuxen i rummet”. Av detta syns inte mycket, när han medvetet pulvriserar sitt partis trovärdighet i snart sagt alla långsiktiga politiska uppgörelser.

Idag helgar målen medlen. Därför har vi en smutsig politisk debatt, där Ulf Kristersson, frampiskad av sverigedemokrater, och med vänsterpartister som nyttiga betjänter, söker kaos i riksdagen.

Där någonstans försvinner också KD, enligt SCB tappade KD en tredjedel av sitt stöd mellan maj och november 2019.

De enda som idag är vuxna i det politiska rummet är Stefan Löfven (S) och ledarna för C, MP och L. Medborgare och företag behöver den stabilitet dessa partier vill skapa.

Kaos är ingen väg framåt!

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.