Fredag 2 juni 2023

Matkassen ska hjälpa fler att äta bättre

För att hjälpa invånarna i Västra Götaland att äta bättre lanserar nu Regionhälsan en ny version av Matkassen, skapad 2016 av dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg. Den nya webbplatsen har breddat sitt innehåll och riktar sig nu till flera nya målgrupper.
För att hjälpa invånarna i Västra Götaland att äta bättre lanserar nu Regionhälsan en ny version av Matkassen, skapad 2016 av dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg. Den nya webbplatsen har breddat sitt innehåll och riktar sig nu till flera nya målgrupper.

För att främja hälsosamma matvanor och hjälpa befolkningen i Västra Götaland att äta nyttigare, billigare och mer miljövänligt skapades webbplatsen Matkassen. Nu breddas innehållet och webbplatsen riktar sig till flera nya målgrupper. Det rapporterar VGR Fokus.

Det var 2016 som en familjecentral i Borås efterfrågade dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg om tips på hälsosamma vardagsrecept för barnfamiljer. De tog fram veckomenyer och lade grunden till Matkassen. Nu står Regionhälsan bakom webbplatsen, som riktar sina recept till nya målgrupper.

– Fram tills nu har vi riktat oss till barnfamiljer, men vi har sett att det finns ett behov och en stor efterfrågan även hos andra grupper. Därför lanserar vi nu en ny webbsida där vi har breddat målgruppen och innehållet. Barn och familjer är fortfarande en viktig målgrupp, men nu riktar vi oss också till ungdomar, unga vuxna, personer som väntar barn och seniorer. Vi hoppas att fler ska känna att den här webbsidan är något för dem, säger Julia Backlund till VGR Fokus.

Råd och fakta

På webbplatsen finns recept, veckomenyer, inköpslistor och tips på kalasmat, mellanmål och frukost. Det finns även råd kring planering och inköp samt faktadelar om mat som gynnar hälsan och plånboken.

– Det som är unikt för Matkassen, jämfört med andra matkassar och receptsajter, är att recepten är framtagna utifrån Nordiska Näringsrekommendationer och passar alla åldrar, säger Tina Dahlberg.

Dietisternas tips

För att kombinera hälsa, ekonomi och miljö tipsar dietisterna om att använda mycket grönsaker, rotsaker och baljväxter i matlagningen.

– Kolla också efter var det finns aktuella bra priser. Man får försöka att inte falla för vad man är sugen på just den dagen, utan planera sina inköp, och kanske minska lite på kött- och fiskportionerna. Man behöver inte sluta äta det men dryga gärna ut det med rotsaker, linser och baljväxter, kanske använda lite mindre köttfärs i såsen och blanda i linser och rotsaker, berättar Julia Backlund.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet