Tisdag 25 juni 2019

Trädgården ska helst vara lättskött

Många svenskar föredrar en lättskött trädgård.
Många svenskar föredrar en lättskött trädgård.

Att trädgården är lättskött rankas i topp när svenskarna får beskriva sin drömträdgård.

Mer än en tredjedel, 35 procent,  av alla svenskar värderar en lättskött trädgård högst. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bostadskollen.

Trädgårdsexperter ser dock två trender i samhället – både lättskötta och avancerade trädgårdar blir allt vanligare.

– Jag ser två trädgårdstrender som går åt olika håll. Många drömmer om en vacker och lättskött trädgård där de kan återhämta sig, men samtidigt ser vi ett snabbt ökande intresse av att odla ätbart med köksland, växthus och fruktträd, säger trädgårdsdesigner Cajsa Lundin och lämnar följande tips:

  1. Plantera växter tätt. Undvik bar jord. Plantera tätt så det växer ihop snabbt. Det minimerar risken för ogräs och håller jorden fuktig längre.
  2. Undvik växter i kruka. Jorden torkar lätt ut och är tämligen svår att återfukta. Näringen tar slut och det blir snabbt trångt och varmt för rötterna.
  3. Ersätt gräsmatteytor med marktäckande effektiva växter. Marktäckande växter kräver inget underhåll alls.
  4. Välj friväxande häckar istället för klippta. Då slipper du klippa häcken, eller behöver åtminstone inte klippa så ofta.
  5. Rätt växt på rätt plats. Genom att välja växter som trivs i de förhållanden som råder i din trädgård ökar möjligheten att få en fin och långlivad växtlighet.
  6. Använd bra jord. I en frisk jord finns liv som hjälper till att göra gångar som ger syre och näring till rötterna. Bra jordstruktur ger jämnare fukthalt. Får du växterna att trivas och hålla sig friska, slipper du onödigt underhåll.
  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet