Lördag 16 januari 2021

Allt fler cyklar stjäls

Det blir allt vanligare att man blir av med sin cykel, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Och det är väldigt sällan som brottet klaras upp.
Det blir allt vanligare att man blir av med sin cykel, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Och det är väldigt sällan som brottet klaras upp.

Antalet cykelstölder ökar. Hittills i år har betydligt fler brott skett – även om högsäsongen för cykelstölder ännu inte kommit.
– Augusti är den månad som flest stölder sker, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Under 2019 anmäldes cirka 70 000 stölder av cyklar i hela landet. Hittills i år har 9 000 stölder anmälts under det första halvåret, vilket kan jämföras med 7 649 under samma period i år. Statistiken gäller både elcyklar och vanliga cyklar.

Erik Arvidsson tror att en förklaring kan vara att fler cyklar till och från jobb och skola numera, samt att vintern var mild och det gjorde att fler valde att ta cykeln i stället för bilen.

Den allt mer populära elcykeln är inte bara efterfrågad av cyklisterna, utan även av tjuvarna. Men det är inte alltid hela cykeln som stjäls, utan enbart batteriet.

– Om det inte går att ta hela cykeln så kan det räcka med batteriet. Det finns litium i batteriet och som jag förstått det så är det intressant att stjäla. Litium är värt pengar på den svarta marknaden. Ett tips är att med sig batteriet när man ställer cykeln, säger Erik Arvidsson.

Även om just cykelstölder inte tillhör de största ersättningarna i Folksams verksamhet så är det ändå en kostsam historia.

– Under 2019 ersatte vi drabbade cykelägare med 50 miljoner kronor, 2015 var den summan 30 miljoner. Detta ökar, helt klart, säger Erik Arvidsson.

Han har inte tillgång till statistik för Skaraborg, men han vet av erfarenhet att städer där det finns många studerande alltid hamnar i toppen.

– I Skövde finns ju högskolan och många studenter så där är det vanligt att det sker. Studenter kör sällan bil, säger Erik.

Många stölder sker även i närheten av bostäder.

– Det är inte vanligt att man tar sig in i garage hos villaägare, däremot sker många stölder i gemensamma förråd i större lägenhetshus. Jag tycker att man ska prata med sin hyresvärd och be om att det ska finnas möjlighet att låsa fast ramen i förråden, det skulle göra det svårare att stjäla cyklar, säger Erik.

Vad krävs för att man ska få ersättning av sitt försäkringsbolag om cykeln blir stulen?

– Att man har låst den med ett lås som är godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen, då är man skyddad. Har man gjort det så har man rätt till ersättning. Det bästa är att ha mer än ett lås, då blir det svårare för tjuven.

Om cykeln blir stulen bör man nog vara inställd på att brottet inte klaras upp.

– Uppklaringsprocenten hos polisen ligger på strax över noll procent. För att komma till rätta med problemen tror jag att det är viktigt att omgivningen är mer uppmärksam på vad som sker runt omkring. Om det finns en grannsamverkan så kan det vara ett bra hjälpmedel, säger Erik Arvidsson.

Folksams tips för att förebygga cykelstölder

 • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
 • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
 • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
 • Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage, om du har tillgång till det. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.
 • Om det är möjligt, ta av sadeln.
 • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
 • Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.
 • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
 • Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.
 • Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt
 • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.
 • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
 • Det medieetiska systemet