Onsdag 30 november 2022

Bara fyra ansökningar godkända av CSN

Centrala Studiestödsnämnden (CSN) har hittills bara beviljat fyra av de 1 500 ansökningarna som inkommit för det nya omställningsstödet. Foto: CSN
Centrala Studiestödsnämnden (CSN) har hittills bara beviljat fyra av de 1 500 ansökningarna som inkommit för det nya omställningsstödet. Foto: CSN

De första ansökningarna för omställningsstudiestöd har beviljats och arbetet med att gå igenom de nära 20 000 ansökningarna pågår för fullt. Hittills har cirka 1500 avslag gjorts och fyra beviljats.

Skaraborgsbygden skrev för några veckor sedan om det nya omställningsstödet som införts, där man kan ansöka om att få studera men samtidigt behålla en stor del av lönen.

Antalet ansökningar till det nya omställningsstudiestödet har överträffat alla förväntningar. Prognosen för 5 300 ansökningar under 2022 nåddes redan efter tre dagar, och dagligen görs mellan 150 och 200 nya ansökningar. Nu har de första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljats av CSN.

– Det är roligt att vi är igång och kan börja ge besked till de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN. Det stora söktrycket vittnar om att stödet är eftersökt och en chans många väntat på.

Villkoren för att få stödet är många, och därför är utredningsarbetet för varje ansökan omfattande. Handläggningstiden är minst 10-12 veckor, men kan bli längre under första tiden.

– Vi har sett att många ansökningar inte uppfyller alla villkor, säger Annika Fahlander. Därför har vi hittills lämnat cirka 1500 avslag. Vi ser också att en mängd ansökningar saknar information, vilket förlänger vår utredning när vi behöver efterfråga kompletteringar.

För vissa kan besked om stödet dröja till en bit in i vårterminen.

– Vi går igenom alla ansökningar så snabbt vi kan och i den ordning de inkommer till oss, säger Annika Fahlander. De stora volymerna gör att det tar tid att hitta de som verkligen har rätt till stödet, vilket medför att det kan dröja med att ge besked till alla, kanske en bit in i terminen. Skulle man få besked om att man beviljats stöd efter att studierna har börjat kommer stödet att betalas ut retroaktivt. Det finns mer information på CSN.se om vad man kan göra medan man väntar.

Läs mer:

Nytt stöd för att ställa om i arbetslivet

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet