Fredag 22 januari 2021

Bedrägeriförsök i Transportstyrelsens namn

BEDRÄGERI. Samtalet handlar om att du ska ha betalat för mycket i fordonsskatt, men i själva verket handlar det om ett bedrägeri – i Transportstyrelsens namn.
BEDRÄGERI. Samtalet handlar om att du ska ha betalat för mycket i fordonsskatt, men i själva verket handlar det om ett bedrägeri – i Transportstyrelsens namn.

Bedragare säger att de ringer från Transportstyrelsen, men deras enda mål är att lura till sig dina pengar.

Flera svenskar har blivit uppringda av personer som utger sig för att arbeta på Transportstyrelsens kundtjänst och säger sig ha upptäckt tidigare fel och vill rätta till det med hjälp av den uppringdes bank-id och kortnummer.

Exempelvis så har samtalen handlat om att den som blivit uppringd betalat för mycket fordonsskatt under flera år, skatt som då kan betalas tillbaka om bedragaren får tillgång till ett kontonummer.

Några av samtalen ska också handlat om ägandet av en båt.

Gör en polisanmälan

Bedragarna använder sig dessutom av en teknik som innebär att det är Transportstyrelsens telefonnummer som syns i nummerpresentatören.

Från Transportstyrelsen vill man understryka att de inte arbetar på det här sättet

”Det är inte vi som ringer upp och ber allmänheten att logga in och uppge sina bank-id och kortnummer. Om man får ett sådant samtal vill vi uppmana att man gör en polisanmälan.”, säger myndigheten i ett pressmeddelande

I samband med att bedrägeriförsöken först uppdagades under sommaren gjorde Transportstyrelsen själva en polisanmälan om bedrägligt beteende.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet