Torsdag 1 juni 2023

Bostäder i Lidköping vill höja hyrorna med 2,4 procent

Robert Gadaan är förhandlare på Hyresgästföreningen. Fotograf: Nils-Olof Larsson
Robert Gadaan är förhandlare på Hyresgästföreningen. Fotograf: Nils-Olof Larsson

Som första allmännyttiga bostadsbolag i Skaraborg kallar nu AB Bostäder i Lidköping till förhandling om nästa års hyror. Bolaget vill få igenom en höjning med 2,4 procent från årsskiftet. Ett bud som Hyresgästföreningen inte är beredd att acceptera.

”Coronapandemin har skakat om hela samhället och oron är stor bland våra medlemmar. Många har blivit varslade, arbetslösa eller fått kraftigt minskad inkomst”, säger Robert Gadaan, förhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Den 26 oktober drar hyresförhandlingen för 2 443 hushåll i Lidköping igång. Kommunägda AB Bostäder har aviserat att man vill höja hyrorna med 142 kronor per lägenhet från årsskiftet vilket för bolaget motsvarar en total ökning med 2,4 procent. Motparten Hyresgästföreningen är kritisk.

Oroliga

En undersökning gjord av Enkätfabriken, på uppdrag av Hyresgästföreningen, visar att sju av tio västsvenska hyresgäster just nu oroliga över sin privata ekonomi. Fyra av tio har fått minskade inkomster och vet inte hur länge de kan fortsätta att betala hyran.

”AB Bostäders höjningskrav är väldigt högt med tanke på de extrema omständigheterna just i år. Med tanke på att drygt två tredjedelar av hyresgästerna oroar sig för sin privatekonomi är det extrem återhållsamhet som gäller för oss i den kommande förhandlingen”, säger Robert Gadaan.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd