Tisdag 3 oktober 2023

Bottenbetyg till elbolagens prisinformation

SVÅRIGHET. I en färsk granskning, från Konsumentverket, framkommer det att konsumenter har svårt att veta om de betalar rätt pris för sin elektricitet.
SVÅRIGHET. I en färsk granskning, från Konsumentverket, framkommer det att konsumenter har svårt att veta om de betalar rätt pris för sin elektricitet.

Det är svårt för konsumenter att veta om de betalar rätt elpris. Det visar en granskning från Konsumentverket. Mer än 40 procent av de granskade bolagen hade olika prisuppgifter på konsumentens faktura och på sin webbplats.

Priset är en av de viktigaste faktorerna när en konsument väljer elbolag. Ett sätt för konsumenten att kontrollera elpriset på fakturan är att granska om det stämmer överens med elpriset som marknadsförs på bolagets webbplats. En granskning från Konsumentverket visar att det finns ett flertal brister i elbolagens prisinformation.

Fyra av tio gör fel

Konsumentverket har tittat på prisinformationen avseende avtal med månadsbaserat rörligt pris från 29 olika elbolag. Hela 12 av dem har olika prisuppgifter på fakturan och webbplatsen. Ibland var priset högre på fakturan, ibland lägre.

– Att bolagen ger olika prisuppgifter på webbplats och faktura är ett bottenbetyg till branschen. Det är förstås väldigt viktigt att konsumenter får korrekt prisinformation, säger Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Konsumentverkets bedömning är att bolagens brister i prisinformationen är otillbörlig marknadsföring och förutsätter att bolagen kommer att genomföra de förändringar som krävs. En uppföljning kommer att ske för att säkerställa detta.

Många olika begrepp

Granskningen visar dessutom att bolagens terminologi gör det komplicerat för konsumenter att ta till sig information och att det kan leda till missförstånd. Under granskningen identifierades 16 olika begrepp för att beskriva elpriset på webbplats och faktura. Det är elbolaget ansvar att konsumenterna förstår begreppen som används. Otydliga begrepp kan vara vilseledande.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar