Torsdag 23 mars 2023

Bygger upp bokstaden Skara – igen

LÄSA. Det finns mycket att göra på Bokäventyret för barn i Gamla biblioteket, utlovar Skaras kulturchef Åsa Veghed. Foto: Skara kommun
LÄSA. Det finns mycket att göra på Bokäventyret för barn i Gamla biblioteket, utlovar Skaras kulturchef Åsa Veghed. Foto: Skara kommun

I morgon, fredag, är det Världsbokdagen. Då uppmärksammas böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

 Åh, vi hade så stora planer och spännande författarbesök för denna dag i Skara. Planen var Bokröstenfestivalen, flera författare på plats, öppning av Bokäventyret för barn i Gamla biblioteket och en ståtlig mässa i domkyrkan med Skaramissalet, men så fick vi skjuta alltihopa på framtiden av kända skäl. Nu arbetar vi för fullt med en hejdundrande kulturhöst, säger kulturchef Åsa Veghed i ett pressmeddelande.

Äventyr för barn

Under pandemin har läsningen ökat och på biblioteket i Skara har nästan lika många böcker lånats ut under 2020 och 2021 som under tidigare år – trots stängda lokaler.

Barns läskunskap och intresse för böcker går däremot neråt.

Läsfrämjande och insatser för att skapa intresse för böcker är något av det viktigaste vi kan göra för våra barn. Det är en fråga om demokrati, att kunna ta till sig information och finna glädje i läsning. Därför har vi skapat ett stort Bokäventyr för barn, säger Åsa Veghed.

Bokstaden Skara

Bokäventyret i Gamla biblioteket har hämtat inspiration från Alfons Åbergs kulturhus och Junibacken. Men i Skara är det bokhistoria som är temat – från runsten till smartphone.

Vi har skapat ett kulturhus i den vackra 1800-talsbyggnaden och håller verkligen på att bygga upp bokstaden Skara igen på många sätt och vis. Under pandemin har vi renoverat, inrett och byggt nytt. Genom att vi var med på den nationella kulturkongressen Folk och Kultur har vi fått mycket uppmärksamhet i Sverige för vad vi gör här i Skara utifrån boktemat, förklarar Åsa Veghed.

Sveriges äldsta bok

Till hösten hamnar också Sveriges äldsta bevarade bok i centrum vid en mässa i Skara domkyrka. Skaramissalet, som boken heter, är också ett exempel på den bokskatt som finns i staden.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet