Måndag 20 januari 2020

Catrin tror på Karlsborg – som inspelningsplats

”Skulle det inte vara kul om det spelades in en film i Karlsborg?” Den frågan blev inledningen på projektet Inspelningsplats Karlsborg.
– Vi ska visa vad vi har i Karlsborg, säger projektledaren Catrin Skane.

På andra våning på företagshotellet Hangar 80 i Karlsborg sitter det flera företag som alla på något sätt sysslar med film. Här sitter bland annat Catrin Skane och Peter Högberg med sitt företag Expeditionary Solutions Sweden AB, som sysslar med allt i från film- och tv-produktion till lagutveckling och chefsträning. De har bland annat arbetat som expeditionsledare med tv-produktionen ”Det stora äventyret”.

– Vi kommer båda två ursprungligen från försvarsmakten. Peter är kvar och jag sa upp mig för ungefär ett år sedan, berättar Catrin.

Hon kallar det som företaget sysslar med för äventyrslogistik.

– Man hanterar människor, tar dem från a till b och ser till att alla kommer hem säkert och har det bra under tiden.

Företaget har utvecklats under tidens gång och det är här projektledning och Inspelningsplats Karlsborg kommer in i bilden. Idén kom när de kreativa förmågorna i korridoren på andra våning slog sina kloka huvud ihop.

– Vi satt en kväll och spånade vad man skulle kunna hitta på för något kul. Vi ville främja Karlsborg och ändå göra saker som vi trivs med. Hur gör vid detta? Ja, men det hade varit skitkul om vi hade kunnat få hit en filminspelning.

Catrin och Per Nyman, från företaget DUPP film, hamnade på ett landsbygdsutvecklingsmöte tillsammans med andra kommuner i Skaraborg. De satt kommunvis och diskuterade, något som resulterade i en grupp människor så småningom samlades i syfte att se vad de kunde göra för att utveckla Karlsborg utifrån företagarnas perspektiv. Där lyftes tanke om att locka en filminspelning till Karlsborg fram.

– Vi frågade vad de skulle tycka om att göra detta och alla tyckte att det var en rolig idé och ett nytt sätt att marknadsföra kommunen.

Svaret blev:

– ”Vi kör”.

Efter att ha arbetat fram och skickat in en gedigen ansökan beviljade Leader Nordvästra Skaraborg projektet, som ägs av Karlsborgs Utveckling AB, 1,5 miljoner kronor från Landsbygdsfonden.

– Vi rodde i land detta, säger Catrin med ett stort leende.

Nu väntar man bara på ett sista ja och det är från Jordbruksverket. Ett ja som Catrin inte tvekar på att de ska få.

– Vi tror stenhårt på den här idén så vi kör helt enkelt.

Målet med projektet är inte att locka en inspelning utan att det blir en fortsättning.

– Projektet i sig är ju att allt underlag ska tas fram för att skapa förutsättningarna för att göra en film.

Inspelningsplats Karlsborg. kommer att dra igång på allvar från och med den 1 januari. Men man har smygstartat lite. Det har faktiskt och göra med rapporterna om att det kanske blir en vit december i år.

Rent praktiskt går projektet ut på att ta fram underlag till potentiella inspelningsplatser och göra dem tillgängliga för filmskapare. Därför ska man skapa en enorm bilddatabas.

– Vi bygger en bilddatabas från grunden som kommer bestå av fem, sex, sjutusen bilder. De här bilderna ska rekas fram och det ska vara från alla tätorter i Karlsborgs kommun.

Nu ska alltså varenda vrå av Karlsborg med omnejd dokumenteras.

– Det ska vara den raka vägen, den krokiga vägen, kurvan där man ser en sjö i bakgrunden.

Catrin räknar upp berg, små gamla hus, ja allt annat du kan tänkas se i en film med andra ord.

–Änglagård är ett typiskt exempel där man har varit på landet och filmat. Någon har ju rekat fram den här herrgården och den vägen där bilen åker, grusvägen som är en sådan  standardscen i Änglagård. Någon har ju hittat den här, fotograferat den och presenterat den för någon som ska göra filmen. Det här gör ju vi nu fast i förskott, förklarar Catrin. Sen presenterar vi möjligheterna för produktionsbolagen. ’Kom hit och se, det här har vi i Karlsborg’.

Man kommer att bygga upp en hemsida där producenterna ska kunna ta del av bilddatabasen.

– Vi kommer även att finns på Facebook och Instagram så att man ska kunna följa projektet.

Man kommer även att spela in film – för att visa var man kan göra film.

– Vi kommer iscensätta och ta in statister för att visa hur man skulle kunna göra på olika platser.

Om projektet lyckas kommer det innebära utveckling och möjligheter för företagare i Karlsborg och kanske även för privatpersoner här menar Catrin.

– Man kanske känner att ’Jag har ju världens schysstaste hus som ligger så himla fint. Det kan vara med på en bild’. Sedan kanske ett produktionsbolag ser det och vill hyra huset och det kan man få flera tusen om dagen för.

Catrin ser oändligt många fördelar och möjligheter med projektet. Tanken är att det ska rulla på och så får de se var det landar. Vart allt kommer landa är ett arbete för projektet att ta reda på. Men i slutändan kan det till och med innebära en ökat turism till Karlsborg menar hon.

– Då vill man åka hit för att se var det den här snubben dog någonstans, skrattar Catrin.

Vad har då Karlsborg som skulle kunna locka en filminspelning?

– Vi har ju allting förutom storstadsmiljö. Nu stänger vi ju inte dörren för andra kommunen men nu börjar vi här i vår kommun, säger Catrin. Och tillsammans med de erfarenheter, vi företag som håller på med film, foto, logistik och kommunen så blir det här kanon. Jag tror att projektet har alla förutsättningar i världen till att lyckas.

I förlängningen ser de också samarbetsmöjligheter med andra kommuner och exempelvis Film i Väst.

– Vi gillar samarbeten, vi tror att det är en bra melodi.

Projektet som ska löpa på under 18 månader involverar redan runt 20 personer från flera olika företag och organisationer.

– Planen är att det ska bli jättemånga fler, säger Catrin.

Det är bara fantasin som sätter gränser menar Catrin och nämner Ystad, Wallanderfilmeras hemvist och deras filmfond som en möjlig väg för Karlsborg att gå.

– Vi stänger inga dörrar alls. Vi håller alla öppna för att få se vad som finns bakom.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer