Lördag 28 januari 2023

Containrar blir serveringar

Tre specialbyggda containrar har blivit en pop-up-restaurang i Sjötorp.

När pandemin dödat den andra konsertsommaren i rad, provar Falköpingsbaserade företaget Viltmat nya vägar.

Sommartid brukar familjeföretaget Viltmat resa från event till event över hela landet. Men i pandemitid är inget sig likt. Konserter, mässor och andra större evenemang har ställts in för att förhindra smittspridning av coronaviruset.

– Vår bransch har i princip varit satt under näringsförbud sedan pandemin bröt ut, säger Patrik Ekwall och konstaterar att familjeföretaget över natt i stort sett tappade alla inplanerade jobb. Det enda som fanns kvar var hotellrum i bland annat Stockholm som betalats i förväg.

– För att de inte skulle stå tomma kontaktade vi en välgörenhetsorganisation i Stockholm som såg till att hemlösa fick sova i rummen, fortsätter Patrik.

Trivdes direkt

Företaget tvingades säga upp personalen när 90 procent av omsättningen försvann.

– Istället har vi och vår son Sebastian stått i våra tält utanför butiker och sålt mat, för att få in lite pengar, berättar Susanne Ekwall och fortsätter:

– Det är så tråkigt att gå hemma och dra.

Under den ofrivilliga sommarsemestern 2020 stannade Patrik och Susanne till i Sjötorp, knappt två mil norr om Mariestad.

– Här trivdes vi direkt. Det var många som turistade, i ett lite lugnare tempo, berättar Susanne.

Dockats ihop

Pandemin fortsatte. Patrik och Susanne hade kvar motivationen fram till februari, då störtdök den.

– Den där känslan när du inte kan påverka din situation själv, säger Patrik med en tung suck.

Men då bubblade Sjötorp upp i tankarna igen.

Planer tog form och så småningom var det bestämt, Viltmat skulle öppna en pop-up-restaurang i kanalsamhället. En restaurang för en sommar, inrymd i tre svartlackerade, specialtillverkade containers. De tre enheterna har dockats ihop, blivit ett restaurangkök med en del för bar och en för försäljning av charkvaror.

Takservering och pizza

Framför containrarna finns en inhägnad uteservering, precis som uppe på containertaket.

Livet är sig inte likt för familjen Ekwall. Men det rullar på, nu med ny framtidstro.

– Extra roligt är att vi blivit så väl mottagna här, säger Patrik och berättar att näringsidkarna på orten välkomnar nyetableringar med känslan av att verksamhet föder verksamhet.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet