Måndag 26 juli 2021

Coronatest på 15 minuter

Med maskiner för snabbtest kan proverna snabbt analyseras på plats istället för att skicka prover till ett laboratorium .
Med maskiner för snabbtest kan proverna snabbt analyseras på plats istället för att skicka prover till ett laboratorium .

Med nya snabbtester ska patienter kunna få svar på om de är smittade på 15 minuter, rapporterar SVT. Med hjälp av 250 nya maskiner på vårdcentralerna i Västra Götaland ska väntan på provsvar vid testning för covid-19 kortas rejält. 

– Vi har beställt 250 apparater som kan köra ett prov var tolfte minut. Så det kommer kunna avlasta rejält, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till SVT Väst.

Regionen hoppas att maskinerna  finnas på plats på regionens vårdcentraler inom bara några veckor. Enligt SVT fungerar de nya testerna som de kallade PCR-tester som används i dag, men kan snabbt analyseras på plats stället för att skickas till ett laboratorium. Med en ökande smittspridning ökar också behovet av att snabbt leverera provsvar.

– Det har på senare tid kommit säkrare och säkrare snabbtester som vi själva validerat. Och nu finns ett behov av snabbare svar, exempelvis personal som behöver gå till jobbet och vill utesluta covid-19-infektion, säger Ann Söderström till SVT.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet