Fredag 22 januari 2021

Dags att ta farväl av julen

FARVÄL. Kanske känns det lite vemodigt, men i dag är det dags att ta farväl av julen för den här gången.
FARVÄL. Kanske känns det lite vemodigt, men i dag är det dags att ta farväl av julen för den här gången.

I dag, den 13 januari, är det dags att ta farväl av julen för den här gången. Med andra ord är det nu tjugo dagar sedan självaste jultomten var på besök.

I almanackan kan du läsa att dagens datum går under namnet tjugondedag jul, eller tjugondag Knut som den även kallas.

Att räkna är vanligtvis inga större problem, men vem var den där Knut?

Svaret på frågan är att det handlar om en dansk hertig som hette Knut Lavard, vilken mördades den 7 januari 1131 – och blev senare helgonförklarad.

Kopplingen mellan Knut och julens slut hittar vi därefter i att vi svenskar en gång i tiden tog farväl av högtiden redan den 7 januari.

Populära plundringar

I slutet av 1600-talet fanns det dock krafter som ville förlänga julfirandet med ytterligare några dagar. Och vips så flyttades namnet Knut framåt.

I sammanhanget ska det även nämnas att en dansk kung Knut har ett finger med i spelet, en kung som även han blev helgonförklarad.

Kungen i sin tur var beskyddare för de medeltida Knutsgillena, som i sin tur arrangerade olika festligheter. Och kanske är det här som de första julgransplundringarna genomfördes, plundringar som fortfarande är ganska populära – åtminstone bland barnen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet