Fredag 2 juni 2023

Det är dags att deklarera

DEKLARERA. Nu börjar det att dra ihop sig på allvar. För på måndag, den 3 maj, är det meningen att de allra flesta svenskar ska ha lämnat in sin deklaration. Foto: Fialotta Bratt
DEKLARERA. Nu börjar det att dra ihop sig på allvar. För på måndag, den 3 maj, är det meningen att de allra flesta svenskar ska ha lämnat in sin deklaration. Foto: Fialotta Bratt

På måndag ska de allra flesta svenskar ha lämnat in sin deklaration. Här delar vi med oss av några sista-minuten-tips från Skatteverkets experter.

Betalade du tillräckligt med skatt förra året? Ja, det här är en fråga som hängt med ett tag nu och som många har ställt sig. Men på måndag, den 3 maj, är det dagen D – som i att lämna in deklarationen.

Exakt hur många som kommer att vänta ända in i det sista är svårt att säga, men enligt Skatteverkets beräkningar kan det röra sig om ett par miljoner personer som fortfarande inte deklarerat.

Den digitala vägen

I beräkningarna framkommer det förstås att många redan har gjort sin plikt och lämnat sin deklaration – vanligtvis den digitala vägen.

– Det är i de flesta fall det enklaste sättet att deklarera på. Den som bara ska godkänna sin deklaration kan göra det i Skatteverkets app eller genom att ringa eller sms:a. Den som ska göra ändringar eller tillägg kan deklarera digitalt på Skatteverkets webbplats, säger verkets deklarationsexpert Alem Resulovic.

Onödiga kontakter

Ett mer traditionellt sätt är att lämna in sin pappersdeklaration på något av Skatteverkets servicekontor. Fast här vill Alem Resulovic ändra på mönstret och istället nyttja postens transporter, allt för att undvika onödiga kontakter under den rådande pandemin.

– Lämnas deklarationen på ett servicekontor kommer den ändå att skickas med posten vidare till Skatteverket. Så det är bara en onödig omväg att åka till ett servicekontor i det ärendet, förklarar han.

Begära anstånd

Sista dagen att deklarera är alltså den 3 maj och den som lämnar in sin deklaration i tid kan, i de flesta fall, räkna med att få en eventuell skatteåterbäring redan i början av juni.

Men om det trots allt är omöjligt att hinna klart i tid så kan du begära om ett så kallat anstånd, vilket kan göras på Skatteverkets webbplats.

För den som sedan får anstånd, så är det den 31 maj som gäller som sista dagen för att lämna in deklarationen.

Experternas fem tips

* Deklarera digitalt. Då är flera uppgifter redan ifyllda, skatten räknas ut automatiskt och det kommer direkt en kvittens på att deklarationen är inlämnad.
* Använd Skatteverkets hjälptjänster vid försäljning av bostad, uthyrning av bostad och för reseavdrag.
* Skicka pappersdeklarationen med posten för att undvika resor och folksamlingar.
* Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon om deklarationen inte kan lämnas i tid.
* Anmäl bankkonto. Bara då betalas skatteåterbäringen ut automatiskt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet