Torsdag 2 juli 2020

Digitala majblommor gav 10,6 miljoner

Majblammans digitala insamling har gått i mål. Resultatet blev över 10,6 miljoner, trots att det inte funnits några fysiska majblommor att köpa. Succé och katastrof, menar generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Försäljningen av majblommor är över för i år. Insamlingen 2020 har varit helt digital på grund av coronakrisen. Resultatet blev dryga 10,6 miljoner kronor – bra för en ny insamlingsmodell men ett drastiskt tapp jämfört med förra året, då barnen sålde majblommor för 67 miljoner.

– Det är en fantastisk succé och en fullständig katastrof på en gång. Coronapandemin tvingade oss att överge ett 113 år gammalt framgångsrecept och testa något nytt helt utan förberedelser. Det är otroligt att vi lyckats samla in över 10,6 miljoner på bara några veckor. Vi har sett ett obeskrivligt engagemang från alla som deltagit och bidragit. Samtidigt gör vi en historisk förlust på över 50 miljoner. Det visar att barnens försäljning av fysiska majblommor är en institution med makalös kraft. Den har funnits i över hundra år, och vi räknar med att den återuppstår nästa vår, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Pandemin har satt totalstopp för barnens traditionella majblommeförsäljning, och under den gångna månaden har Majblomman flaggat för drastiskt minskade intäkter. Många barn som behöver Majblommans ekonomiska stöd inför sommarlovet går nu miste om allt från sommarläger och fotbollsskola till busskort och badkläder.

– Majblomman finns till för barn som växer upp i fattigdom. Den gruppen drabbas hårt av den ekonomiska inbromsning vi nu ser. Barn oroar sig redan för familjens situation, tar ansvar och förhåller sig till en mycket begränsad ekonomi. Stödet Majblomman brukar dela ut kommer som en lättnad för familjen. Det är en frustrerande ekvation att vi gör ett historiskt lågt resultat detta år då barnen behöver oss mer än någonsin, konstaterar Tove Lindahl Greve.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
78 000 kronor till Barncancerfonden Seger för hästnäringen som får friskvårdsstatus Widegren (M) ny ordförande i IPU:s finanskommitté Bilquiz istället för bilträff Digitala vårdmöten ökade med över 200 procent – på en månad Eldningsförbudet upphör i flera kommuner Johnny undersökte äldres attityder kring covid-19 Ridklubben investerar för att minska energiförbrukningen Vardagshjältarna! Fler kommuner vill ha miljömärkt fjärrvärme