Torsdag 17 oktober 2019

Bostadspriserna i Västra Götaland stiger

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med 2,6 procent och villapriserna visat på en uppgång med 2,7 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostäder i attraktiva lägen är mest eftertraktade just nu. Lågt intresse är det för bostäder med stora renoveringsbehov eftersom många vill undvika högre bostadslån än nödvändigt och minimera påverkan av skarpa kreditvillkor. Slopad flyttskatt och ändrade amorteringsregler skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I Västra Götaland har bostadsrättspriserna stigit med 2,6 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna stigit med 2,7 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 2,6 procent medan villapriserna stigit med 1,3 procent.

– Traditionellt sett går bostadsmarknaden nu in i en något lugnare period. De som ska sälja i sommar kan göra en god affär eftersom utbudet minskar samtidigt som många köpare fortfarande söker nytt boende. Som säljare kan man öka chanserna att göra en bra affär genom att hålla god ordning på balkong, uteplats eller trädgård samt att vara flexibel och startklar för en privatvisning vid olika tider, säger Marcus Svanberg.

Under juni låg priserna för bostadsrätter stilla i Sverige som helhet, medan priserna för villor steg med en procent. Det kan jämföras med de tre senaste månaderna då priserna på bostadsrätter stigit med två procent i landet som helhet, och villorna med fyra procent. På årsbasis har landets bostadsrättspriser gått upp med tre procent och villapriserna ökat med en procent.

Det senaste året har bostadsrättspriserna sjunkit mest i Dalarna, med en nedgång på 6,7 procent. I Örebro län har bostadsrätterna stigit mest i landet, plus 13,7 procent. Det län där villapriserna har ökat mest under det senaste året är Jämtland, med en uppgång på 8,3 procent. Störst nedgång i villapriser har Västernorrland, med minus 4,4 procent.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet