Tisdag 30 november 2021

Sverige kan bli först med e-valuta

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken

Sverige var först i världen med att ge ut papperssedlar. Nu kan vi bli det första landet med en centralbanksutgiven elektronisk valuta.

Ju mindre svenskarna använder kontanter desto större blir behovet av att utreda om Sverige behöver en ny form av valuta – e-kronan.

– Vi i Sverige ligger längst fram i världen när det gäller nedmonteringen av sedlar och mynt. Därför är det bråttom för oss att ta ställning till det här, säger riksbankschefen Cecilia Skingsley, i ett tal hon höll på en konferens i Stockholm.

Tanken är att hitta en lösning för dem som av olika anledningar inte kan eller vill använda de kommersiella bankernas betaltjänster.

Riksbanken har en rad frågor, både tekniska och juridiska, att ta ställning till innan det skulle kunna bli aktuellt att ge ut elektroniska pengar till allmänheten. Ska valutan exempelvis finnas på någon form av betalkort eller i en app? Ska den finnas på ett konto hos Riksbanken?

Det unika med dagens sedlar och mynt är bland annat att det inte i sig själva är räntebärande och att det därför inte innebär en kreditrisk att bära sedlar och mynt, när de inte är insatta på ett bankkonto.

Ett komplement

Skingsley tycker att det är viktigt att Riksbanken ligger i framkant och följer med i den digitala utvecklingen, samtidigt betonar hon att banken inte har fattat något beslut om en elektronisk valuta ännu.

– Inom två år ska vi ha tillräckligt mycket svar på våra frågor för att kunna ta ställning, säger hon om tidsplanen för att eventuellt införa en e-krona.

Men kontanterna kommer inte att försvinna, åtminstone inte ännu. E-kronan ska, om den blir verklighet, bli ett komplement.

/TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet