Söndag 19 augusti 2018

Handla för mynten innan de blir ogiltiga

Sätt sprätt på slantarna! Det rådet går riksbanken ut med för att vi ska göra oss av med de gamla mynten som blir ogiltiga i sommar. Bild: Sveriges riksbank
Sätt sprätt på slantarna! Det rådet går riksbanken ut med för att vi ska göra oss av med de gamla mynten som blir ogiltiga i sommar. Bild: Sveriges riksbank

Blir du 514 kronor fattigare om ett halvår? Så mycket pengar har varje hushåll liggande i äldre mynt, som blir ogiltiga den sista juni.

I oktober 2015 inledde Sveriges riksbank ett sedel- och myntutbyte. De äldre 1-, 2-, och 5- kronorsmynten blir ogiltiga den 30 juni 2017.

Enligt en undersökning, som Kantar Sifo har gjort, känner svenskarna till att både sedlar och mynt ska bytas ut. Däremot är det bara fyra av tio som har koll på att mynten blir värdelösa efter sommaren.

Varje hushåll uppskattas ha 514 kronor i mynt hemma. De flesta finns i burkar, sparbössor, plånböcker och i bilen. Det totala värdet är 2,4 miljarder kronor. Mynten väger 11 000 ton och om man lägger mynten sida vid sida skulle de räcka nästan ett varv runt joden. Pengar, som riksbanken tycker att vi ska sätta sprätt på – innan de blir för gamla.

Det finns flera orsaker till utbytet. De nya mynten är mindre och lättare och den nya 2-kronan gör att det behövs färre mynt i samhället. Förhoppningen är att det ska bli effektivare mynthantering och minskad miljöbelastning. Dessutom är alla mynt nickelfria, vilket underlättar för många allergiker.

Även äldre 100- och 500-kronorssedlar blir ogiltiga efter den 30 juni 2017. De gamla sedlarna är mer än 30 år gamla och skyddet mot förfalskningar behövde förbättras.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
  • Svenne02

    Jag har dom flesta nya sedlarna men dom nya mynten blir jag inte klok på.