Lördag 3 juni 2023

Ingen karensdag från 11 mars

Foto: Försäkringskassan
Foto: Försäkringskassan

Ingen karensdag från 11 mars. Berörda anställda får i efterhand söka ersättning från staten.

Med anledning av det nya coronaviruset har regeringen meddelat att karensavdraget tillfälligt slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.

Syftet med åtgärden är ytterst att minska smittspridningen i samhället. Det nya regelverket gäller från den 11 mars till och med den 11 maj 2020.

– För att minska risken för smittspridning är det viktigt att den som är sjuk inte går till jobbet. I det läge som vi befinner oss i nu är det rimligt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för den första dagen av sjukdom för att hjälpa den enskilde, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Åtgärden innebär att den anställde i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. Arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt.

Även egenföretagare kommer att kompenseras för en karensdag. Den närmare innebörden av förslaget i sin helhet kommer att framgå av den extra ändringsbudget som regeringen kommer att besluta om i närtid.

Detta är en överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet