Lördag 3 juni 2023

Nu betalas 16,5 miljarder kronor ut

Foto: Skatteverket/Fialotta Bratt
Foto: Skatteverket/Fialotta Bratt

Skatteåterbäringen har nu börjat betalas ut och i år är det mer än 16,5 miljarder kronor som betalas ut till 2 300 525 personer.

Av dem är det drygt 130 000 personer som inte får någon automatisk utbetalning då de inte har anmält något bankkonto till Skatteverket.

De som får sin skatteåterbäring i april är de som deklarerade digitalt senast den 31 mars utan att göra några ändringar eller tillägg. I år är det 2 401 501 personer som får det, vilket är fler än någonsin, och totalt är det 16 582 825 933 kronor som kan betalas ut.

– Nästan alla av dem får pengarna insatta direkt på sitt bankkonto mellan den 7 och 9 april. Däremot är det 131 403 personer som ska få tillbaka 417 819 159 kronor som inte får en automatisk utbetalning eftersom de inte har anmält ett bankkonto. Det går fortfarande att göra och de gör det lättast på vår webbplats där det också finns bra vägledning, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Det tar cirka två bankdagar för bankkontot att bli registrerat. Därefter kan de begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Normalt tar det tre bankdagar innan pengarna finns på kontot.

– Det är också 100 976 personer som får tillbaka på skatten men som inte får någon utbetalning. Det kan bero på att man exempelvis har en skuld hos Kronofogden eller att man ska få tillbaka mindre än 100 kronor, och så låga belopp betalas inte ut automatiskt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska få tillbaka skattepengar men som gjort en ändring eller tillägg, deklarerat på papper eller deklarerat efter den 31 mars kan få sina pengar i början av juni. Sista dagen att deklarera är den 4 maj.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet