Lördag 3 juni 2023

Nytt rekord för digitala deklarationer

Foto: Fialotta Bratt
Foto: Fialotta Bratt

Den 3 maj hade nästan 6,7 miljoner personer deklarerat digitalt. Det är 180 000 fler än sista dagen förra året. De flesta deklarerade med Skatteverkets e-tjänst, men även antalet telefondeklarationer ökade, över en halv miljon godkände deklarationen hemma med telefon i år.

– Sammantaget har 900 000 godkänt med telefon eller sms i år. Det har varit ett smidigt sätt att deklarera under pandemin som alternativ till papper, eftersom det gått att göra hemma utan e-legitimation, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De flesta deklarerade ändå i Skatteverkets e-tjänst. Det gjorde över 4,5 miljoner personer.

Andra veckan i juni kan de flesta som deklarerat senast 3 maj få eventuella skattepengar tillbaka. Undantag är deklarationer som inte är färdiggranskade. De får sin skatteåterbäring när kontrollen är klar. Den som ska få återbäring behöver anmäla till vilket konto pengarna ska betalas, ifall det inte redan är gjort. Annars sker ingen automatisk utbetalning.

De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 november, men det går att betala redan nu, till exempel genom att swisha. Då blir deklarationen helt klar och dessutom blir kostnadsräntan lägre. Räntan från den 4 maj är annars 1,25 procent.

De tillfälliga brevlådor som funnits under deklarationsperioden har nu tagits ner, och den befarade trängseln uteblev vid Skatteverkets olika inlämningsställen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet