Måndag 19 augusti 2019

PRO:s undersökning visar stora skillnader

Skillnaderna i matpriser är stora beroende på var i Sverige du handlar och i vilken butik. Det visar PRO:s stora prisundersökning för 2018. I Skaraborg kan skillnaden mellan butiker vara över 100 kronor för samma matkasse.

Nytt för i år är att vi även jämfört med att handla på nätet, och hur pensionärsvänliga butikerna är.

– Det är tråkigt att bara fyra procent av de undersökta butikerna uppfyller kriterierna för att vara pensionärsvänliga, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Vi har bland annat undersökt möjligheterna att betala kontant, om butiken har pensionärsrabatt nån dag i veckan, samt tillgång till kundtoalett.

Under en dag i höstas besökte PRO-medlemmar 700 butiker över hela landet, och undersökte priserna för vanliga vardagsvaror. Billigaste matkassen hittades i Charlottenberg i Värmland – och den dyraste fanns i Uppsala. I Charlottenberg kostade kassen 673 kronor, motsvarande matkasse i Uppsala fick man betala 958 kronor för. Det skiljer alltså 285 kronor, eller 42 procent, för samma varor.

Genomsnittspriset i hela landet är 802 kronor för PRO:s matkasse. Lägsta genomsnittspriset hittade vi i Värmland. Det högsta i Norrbotten.

I Skaraborgs var genomsnittliga priset för PRO:s matkasse i småbutiker 800:28. Motsvarande pris på stormarknader var 746:68. I småbutiker pendlade priset från 744:66 till 860,69 kronor i småbutiker. För stormarknader mellan 680:59 och 800:98 kronor, för samma matkasse.

För första gången har vi också i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat undersökt butiker på nätet. Genomsnittspriset för PRO:s matkasse var 900 kronor. Det är alltså, enligt vår undersökning, tolv procent dyrare att handla på nätet än i en vanlig butik.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet