Lördag 23 oktober 2021

Slutspurt för Selma, Jenny och Gustav

Tre av fyra storbanker snålar eller ratar undantaget från amorteringskravet för nyproducerade bostäder helt. Foto: Riksbanken
Tre av fyra storbanker snålar eller ratar undantaget från amorteringskravet för nyproducerade bostäder helt. Foto: Riksbanken

Nu är det hög tid att sprätta upp madrasserna och plocka fram alla gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar. Om en dryg månad blir de ogiltiga som betalningsmedel – och enligt Riksbanken är fortfarande 2,6 miljarder kronor i de här valörerna ute på vift.

Därför startar Riksbanken nu kampanjen ”Efterlyst” som de närmaste veckorna dyker upp på stortavlor, i tidningar och i digitala kanaler.

Erfarenheten från tidigare sedelbyten, till exempel när 1 000-lapparna utan folieband drogs in 2013, visar att miljardvärden saknas vid slutdatumet. Och den typen av 1 000-lapp droppar fortfarande in dagligen in till Riksbanken.

– Folk hittar exempelvis gamla 1 000-lappar när en äldre släkting går bort eller i kuvertet man fick av farmor vid studenten för tio år sedan. En del sedlar har säkert försvunnit för gott men en stor del fortsätter att komma in, säger Susanna Grufman på Riksbanken till TT.

De som fortfarande har äldre sedlar i de nu aktuella valörerna kvar efter den 30 juni kan sätta in dem på bankkonto till och med den 31 augusti.

Riksbanken löser in ogiltiga sedlar, men bara om det totala värdet på sedlarna är högre än 100 kronor. Det blir en administrationsavgift på 100 kronor per ärende oavsett hur många sedlar eller hur stort belopp som skickas in.

/TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet