Måndag 19 augusti 2019

Elva Guldbaggar till film från Film i Väst

Filmen ”Gräns” är till stora delar inspelad i Västra Götaland. Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med författaren John Ajvide Lindqvist.
Filmen ”Gräns” är till stora delar inspelad i Västra Götaland. Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med författaren John Ajvide Lindqvist.

Ali Abbasis Gräns var den stora vinnaren när kvällens Guldbaggar delades ut; filmen kammade hem sex Guldbaggar, bland annat för Bästa film. Sammanlagt vann Film i Västs samproduktioner elva Guldbaggar. Dessutom gick Biopublikens pris för Tårtgeneralen, också det en samprodutkion med Film i Väst.

– Som stolta samproducenter gratulerar vi alla vinnare. Det är också glädjande att så många filmer både spelats in i och postproducerats i Västra Götalandsregionen. 2018 var hälften av de svenska långfilmerna med biopremiär inspelade här, det ger också resultat när det gäller Guldbaggarna. Film i Väst har stärkt sin ställning som Nordens ledande filmregion, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

De senaste tio åren har Film i Västs samproduktioner vunnit Bästa film – så även i år då Gräns vann priset. Sedan 1992 har Film i Västs samproduktioner sammanlagt vunnit 161 Guldbaggar.

Här är kvällens Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner:

Bästa dokumentärfilm: Rekonstruktion Utöya, Carl Javér

Bästa scenografi: Ulrika von Vegesack, Ted – För kärlekens skull

Bästa visuella effekter: Peter Hjorth, Mikael Windelin, Christian Sjöstedt, Gräns

Bästa mask/smink: Göran Lundström, Pamela Goldammer och Erica Spetzig, Gräns

Bästa ljud/ljuddesign: Christian Holm, Gräns

Bästa kostym: Ingrid Sjögren, Tårtgeneralen

Bästa manliga biroll: Eero Milonoff, Gräns

Bästa kvinnliga biroll: Lena Nilsson, Videomannen

Bästa kvinnliga huvudroll: Eva Melander, Gräns

Bästa regi: Carl Javér, Rekonstruktion Utöya

Bästa film: Gräns, producenter Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönsson

Biopublikens pris: Tårtgeneralen Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Film i Västs samproduktioner har totalt genom åren vunnit 161 Guldbaggar. Dessutom ytterligare 297 nomineringar.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet