Onsdag 7 juni 2023

Elva unga skaraborgare tävlar i Yrkes-SM

Två av de elva unga skaraborgare som har kvalat in till yrkes-SM är Nisse Bengtsson från Hjo och Sumittra Santipongpaibun från Falköping.
Två av de elva unga skaraborgare som har kvalat in till yrkes-SM är Nisse Bengtsson från Hjo och Sumittra Santipongpaibun från Falköping.

Elva unga skaraborgare gör upp i Yrkes-SM i allt från måleri till CAD-konstruktion och butikssäljare. Totalt tävlar över 200 ungdomar i Växjö.

Efter ett pandemiuppehåll är Yrkes-SM tillbaka. 10–12 maj öppnas dörrarna till Arenastaden i Växjö för både tävlande och åskådare. I år gör över 200 ungdomar upp om titeln svensk mästare inom 30 olika yrken. Vinnarna har sedan möjlighet att ta en plats i yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM eller Yrkes-VM.

Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar ungdomarna in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation eller yrkesnämnd. Omkring 200 till 250 ungdomar tävlar i SM men flera tusen har genomgått olika kvaltävlingarna.

Årets Yrkes-SM är det åttonde i ordningen. Ungdomarna tävlar i områden som bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik, djur, skogs- och lantbruk, industri, maskin- och verkstadsteknik, informations- och kommunikationsteknik, konst, kreation och mode, social och personlig service samt transport och logistik. Utöver de 30 tävlande yrkena deltar 25 yrken med uppvisning.

På det 30 000 kvadratmeter stora evenemangområdet tävlar ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning om titeln inom sitt expertisområde. Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskapen, intresset och uppmärksamhet kring utbudet av yrkesutbildningar som finns runt om i Sverige.

Satsningen på evenemanget inleddes redan 2004 och intresset har blivit allt större med åren. Evenemanget brukar besökas av skolklasser, skolpersonal och föräldrar. Besökarna kan även prova på de olika yrkena och träffa både studie- och branschrepresentanter.

WorldSkills Sweden, organisationen bakom Yrkes-SM, är ett trepartsamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.

 

FAKTA: Skaraborgare i Yrkes-SM

Måleri – Cëline Hansen, Vara

Måleri – Wilma Engelbrektsson, Grästorp

Undersköterska – Sumittra Santipongpaibun, Falköping

VVS-montör – Nisse Bengtsson, Hjo

CAD-konstruktion – Agnes Göransson, Hjo

Butikssäljare – Theo Carlström, Skövde

Fordonslackerare – Gustav Weber, Falköping

Träarbetare – Victor Adamsson, Lidköping (Tävlar ihop med Disa Sixtensson och Oliwer Samuelsson)

Träarbetare – Disa  Sixtensson, Lidköping (Tävlar ihop med Victor Adamsson och Oliwer Samuelsson)

Träarbetare – Oliwer  Samuelsson, Lidköping (Tävlar ihop med Victor Adamsson och Disa Sixtensson)

Maskinförare – Lucas Helin, Tibro

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet