Lördag 28 januari 2023

Strid om skolskjuts i Essunga

Trots att domstol dömt att Charlotte Jonssons tioåriga son, i Främmestad, har rätt till skolskjuts, så vill Essunga kommun inte följa detta. Nu går Charlotte Johnsson till Justitieombudsmannen, uppger tidningen NLT.

Under ett års tid har Charlotte Jonsson i Främmestad försökt få skolskjuts till sin tioåriga son. Men Essunga kommun vägrar och hänvisar till föräldraansvaret.

Närmsta hållplats från hemmet är tre kilometer bort. Kommunens egen utredare bedömer att vägen är riskfylld och att kommunen borde hämta och lämna barnet vid hemmet. Trots det, valde Essunga kommun att avslå detta.

Charlotte Jonsson överklagade kommunens beslut till Förvaltningsrätten, som gett henne rätt.

Men Essunga kommun driver ärendet vidare till Kammarrätten och begär dessutom inhibition, så att kommunen kan slippa följa Förvaltningsrättens dom, i avvaktan på att kommunens överklagan behandlats.

Nu går Charlotte Jonsson till Justitieombudsmannen (JO).

– Jag tänker vara besvärlig tills jag får min vilja igenom. Vägen är totalt livsfarlig. Folk kör ofta i 120 kilometer i timmen enligt riskanalysen, det finns ingen vägren, ingen belysning, ingen fri sikt. Ska han gå där varje morgon och kväll i mörker? Det är totalt orimligt, säger hon till tidningen NLT.

–Kommunen har arbetat efter den beslutsgång som gäller i Essunga när det gäller den här typen av ärende, säger utbildningschef Tina Hededal till NLT.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet