Söndag 2 oktober 2022

Ett förändrat politiskt landskap

I måndags vaknade Sverige upp till ett förändrat politiskt landskap. Under den senaste mandatperioden har ett nytt högerblock vuxit fram. Ett högerblock som troligtvis inom kort kommer få uppdraget av talmannen att bilda en ny regering, om än med minsta möjliga marginal. Den politiska agendan i detta nya nationalkonservativa högerblock styrs i allra högsta grad av Sverigedemokraterna, som med det preliminära valresultatet är riksdagens näst största parti.

Valresultatet till riksdagen speglas också i kommun- och regionvalen med stor framgång för Sverigedemokraterna och en kraftig tillbakagång för Centerpartiet och Liberalerna. I flera av Skaraborgs kommuner och Västra Götalandsregionen fortsatte Alliansen att styra efter valet 2018, trots att samarbetet föll samman på riksnivå. Det har i vissa kommuner medfört ökade spänningar inom den gamla Alliansen. Med årets valresultat är det sannolikt att det nya högerblocket kan komma att ta över där majoritet kan skapas för ett sådant styre. I de flesta kommuner och regioner väntar nu en tid av diskussioner innan vi kommer veta hur majoritetskonstellationerna kommer se ut.

För Centerpartiet som tappat stort i kommun- och regionvalen väntar en nödvändig eftervalsanalys. Efter ett förlustval är det lätt att rikta blickarna mot partiledaren, men att rikta kritiken mot budbäraren är att förenkla. I stället finns det anledning till självrannsakan på lokal nivå. Det har varit få lokala frågor som engagerat och tagit plats i årets val. Utvecklingen mot allt färre lokala frågor som skapar engagemang har pågått länge. En av anledningarna till detta går att finna i folkrörelsepartiernas förändring under 2000-talet.

Från att varit stora medlemsorganisationer med stark lokal närvaro har partierna förändrats till små kampanjorganisationer som uppstår under valåren. Möjligheterna att som partimedlem och medborgare deltaga i politikutveckling har begränsats när partiorganisationen har eroderats.  Politikutvecklingen har förflyttats från studiecirklar och köksbordsdiskussioner till att ligga i PR byråernas händer.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hannu Sarenströms ”danska” trädgårdsliv Alla ska få insamling där de bor Köksredskap i glödhet design Hos Odenfönster är varje order unik Utvald av älgflugor Birgitta Fjaestad låter sig inte begränsas Sprakande kulturhöst i Skaraborg Dahlia får hösten att blomma Färre vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist S, V och MP vill bilda en rödgrön ledning i regionen