Lördag 20 juli 2019

BUP i Falköping ska vara kvar

Falköpings sjukhus.
Falköpings sjukhus.

– I ett läge med långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin, så kan regionen inte lägga ner en utbudspunkt.
Det säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i regionens östra hälso- och sjukvårdsnämnd. Därmed får tjänstemännen på Skaraborgs sjukhus bakläxa av politikerna.

I sommar genomfördes MBL-förhandlingar, där ledningen för Skaraborgs sjukhus aviserade en stängning av den öppna specialistvården inom BUP vid Falköpings sjukhus. Personalen erbjöds istället nya tjänster i Lidköping och Skövde.

Enligt MBL-förhandlingen skulle BUP i Falköping istället enbart bli en satellitmottagning. Från att tidigare ha öppet fem dagar i veckan, så skulle mottagningen enbart hållas öppet en dag i veckan från vecka 34.

Efter hård kritik från den socialdemokratiska oppositionen, kallade östra hälso- och sjukvårdsnämnden i augusti till sig ledningen för Skaraborgs sjukhus. Regionpolitikerna ville ha en förklaring till varför MBL-förhandlingen överhuvudtaget genomförts.

– Vi har fått en ursäkt för den genomförda MBL-förhandlingen. Den ska tas tillbaka, säger Gunilla Druve Jansson.

– Det har aldrig funnits politiska beslut att lägga ner BUP i Falköping, tillägger hon.

Istället vill hon avvakta den översyn som regionen nu gör för BUP i hela Västra Götaland.

Hon har tidigare sagt att en utbyggd öppenvård vid flera vårdcentraler, kan minska behovet av öppna specialistmottagningar inom BUP i Skaraborg. Men först ska översynen bli klar.

Idag har vårdcentralerna Oden i Falköping och Guldvingen i Lidköping förstärkta regionuppdrag för att arbeta med öppenvård inom BUP. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen har beslutat att ge utrymme för ytterligare fem vårdcentraler med samma uppdrag.

– Det finns intresse i norra Skaraborg för det, konstaterar Gunilla Druve Jansson som välkomnar en ytterligare vårdcentral i Skaraborg med förstärkta BUP-resurser.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet