Lördag 18 augusti 2018

Ingen folkomröstning om skolor i Falköping

Åsle skola är en av de flera skolor som läggs ner i Falköpings nya skolorganisation. Men någon folkomröstning blir det inte i frågan.
Åsle skola är en av de flera skolor som läggs ner i Falköpings nya skolorganisation. Men någon folkomröstning blir det inte i frågan.

Det blir ingen folkomröstning om Falköpings nya skolorganisation. Endast Hanna Wigh (-) yrkade på folkomröstning när kommunstyrelsen behandlade frågan.

Den styrande majoriteten i Falköping bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna får en bred majoritet för att säga nej till en folkomröstning om kommunens nya skolorganisation.

2700 namnunderskrifter för kravet om folkomröstning har samlats in av föräldraföreningarna i Kinnarp, Vartofta, Yllestad och Åsle. Därför är Falköpings kommunfullmäktige enligt kommunallagen tvungen att ta upp frågan på ett kommande sammanträde.

Men kommunfullmäktige kommer säga nej. Även Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna ansluter sig till förslaget från majoriteten att säga nej till folkomröstning.

I kommunstyrelsen var det enbart Hanna Wigh, politisk vilde, som yrkade på att en omröstning ska genomföras. Hennes tidigare parti, Sverigedemokraterna, avstod från att ta ställning i frågan.

Enligt kommunfullmäktiges tidigare beslut ska fyra skolor avvecklas och en ny stor högstadieskola ska byggas inne i centrala Falköping. De skolor som läggs ned är Yllestad, Torbjörntorp, Åsle och Åttagårdsskolan. Dessutom avvecklas högstadierna i Kinnarp, Gudhem och Vartofta.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer