Fredag 27 maj 2022

Ny bakelse för att fira Gustaf Dalén

I år är det 150 år sedan Gustaf Dalén föddes i Stenstorp utanför Falköping. Det firas med en speciell bakelse som kommer att finnas fram till Nobeldagen den 10 december.

Uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén är bland annat känd för AGA-spisen som var klar 1929. På Dalénmuseet i Stenstorp har man firat hans 150-årsjubileum under hela året – men än är det inte slut på festligheterna.

Nu har museet, tillsammans med Mössebergsbagaren, tagit fram en helt ny bakelse. På måndagen presenterades den på bageriet.

– Vi har i stort sett haft fria händer när det gäller bakelsen. Det liknar en princessbakelse, men med blåbär i stället för hallon. Vi har haft kontakten med Dalénmuseet under några månader och jag tycker att resultatet blev riktigt bra. Blåbär går ju alltid hem, säger Pär Sanfredsson på Mössebergsbagaren.

Mikael Hildingsson på Dalénmuseet är också nöjd efter provsmakningen. Bakelsen kommer att säljas från och med torsdag den här veckan och fram till Nobeldagen den 10 december.

– Vi har ett boksläpp på torsdag och då kommer Dalénbakelsen att finnas för provsmakning, och sedan börjar den säljas den 30 november. Förhoppningsvis kan detta bli en återkommande sak varje år vid den här tiden, strax före Nobeldagen. Gustaf Dalén är ju faktiskt den enda Nobelpristagaren från Skaraborg, säger Mikael Hildingsson.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer